Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Stellantis очаква ръст на печалбата за тази година след успешна 2020 г.

Комбинираната печалба преди лихви и данъци на обединената компания достига 7,1 млрд. евро за изминалата година

Stellantis очаква ръст на печалбата за тази година след успешна 2020 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Ниските нива на запаси от автомобили в глобален план и съкращаването на разходите трябва да увеличат маржа на печалбата на автомобилния концерн Stellantis през тази година, въпреки че недостигът на полупроводници и инвестициите в електрически превозни средства могат да натежат върху финансовите резултати, предупреждава компанията, която беше създадена през януари след сливането на PSA Group и Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

Производителят обяви финансов отчет за 2020 г., който надмина очакванията на анализаторите, съобщава Automotive News Europe.

"Stellantis започва с летящ старт и е изцяло фокусирана върху постигането на обещаните синергии (от сливането)", заяви главният изпълнителен директор на компанията Карлос Таварес, обявявайки миналогодишните резултати на FCA и PSA.

Комбинираната коригирана печалба преди лихви и данъци (EBIT) възлиза на 7,1 млрд. евро. В края на 2020 г. комбинираната ликвидност достига 57,4 млрд. евро, а свободният паричен поток - 3,3 млрд. евро. 

Още по темата

Stellantis заяви, че резултатите за 2021 г. трябва да бъдат подкрепени от три нови автомобила с висок марж от марката Jeep в Северна Америка. Американският пазар генерира печалби от години за FCA и продължава да играе ролята на основен източник на рентабилност за обединението.

Насоките на Stellantis не предполагат затягане на блокадите заради коронавируса, който принуди много автомобилни концерни да затворят заводите си през пролетта на 2020 г.

Компанията трябва да бъде подкрепена и от ефектите от своя план за спестяване на повече от 5 млрд. евро годишно без да се налага да затваря свои фабрики. Таварес от своя страна се ангажира да не редуцира работните места.

Но глобалният недостиг на автомобилни чипове, който се появи по време на пандемията, може да засегне бизнеса на групата.

Индустриалните лидери заявиха, че недостигът трябва да бъде овладян до втората половина на 2021 г.

Stellantis посочи, че "надпреварата за електрификация" също може да притисне финансовите резултати през тази година. Автомобилните производители разработват електрически превозни средства, за да отговорят на по-строгите цели за емисиите на въглероден диоксид в Европа, като тази седмица Volvo се присъедини към концерните, целящи да електрифицират своята продуктова гама до 2030 г.

Stellantis планира да реализира напълно електрически или хибридни версии на всички свои автомобили, продавани в Европа, до 2025 г., което до голяма степен е в съответствие с плановете на конкуренти като Volkswagen и Renault-Nissan.

Концернът очаква марж на оперативната печалба от 5,5% до 7,5% през 2021 г., при положение че не бъдат налагани нови блокади през годината.

Таварес успя да подобри маржа в PSA чрез намаляване на разходите, опростяване на продуктовата гама от превозни средства и осигуряване на полезни синергии чрез закупуването на Opel/Vauxhall.

Stellantis предложи да разпредели дивидент от общо 1 млрд. евро на своите акционери.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Jaguar Land Rover спира производството в два завода заради проблем с доставките