IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla води в класацията за катастрофи при коли с ADAS системи

Въпреки усъвършенстването на технологията американските регулатори продължават да отчитат високи нива на инциденти, свързани с неизправности

12:44 | 16.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Christopher Goodney/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg

Американският електромобилен производител Tesla Inc. е регистрирал 273 случая на катастрофи от юни 2021 г. досега с превозни средства, снабдени със система за подпомагане на водача – повече от всеки друг автомобилен концерн, съобщава Bloomberg, цитирайки данни на американската Национална администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA).

Автоконцерните и технологичните компании съобщават за повече от 500 катастрофи от юни 2021 г. досега, след като NHTSA започна да изисква подобни отчети. Двама американски сенатори призоваха за по-задълбочено проучване на индустрията, като Националният съвет за безопасност на транспорта (NTSB) заяви, че данните не са стандартизирани, така че е трудно да се оцени ефективността на системите на всеки един производител.

Автомобилните компании се надпреварват в интегрирането и разработването на системи за подпомагане на водача, като казват, че подобни технологии подпомагат безопасността. Американските регулатори се опитват да разберат практическия ефект от промените. Но концерните събират и отчитат данни по различни начини, което затруднява оценката на производителността на системите.

Сенаторите от Демократическата партия Ед Марки и Ричард Блументал заявиха пред NHTSA в писмо, че "публикуването на данните само по себе си не е достатъчно“.

„Призоваваме NHTSA да... хвърли необходимата светлина върху тази индустрия извън контрол и да наложи предпазни мерки, за да предотврати още фатални катастрофи", изтъкват Марки и Блументал.

Настоящият доклад съдържа „купчина“ данни с много предупреждения, което го прави труден за разбиране, споделя от своя страна председателят на NTSB Дженифър Хоменди. 

Усъвършенстваният софтуер в електромобилите на Tesla, наречен Full Self Driving, води до объркване сред шофьорите относно възможностите на превозното средство.

Сенаторите алармираха за големия брой катастрофи с коли на Tesla. „Притесняваме се, че някои шофьори днес използват технологията като функция, която отменя водача при някои ситуации на пътя, и излагат себе си и другите участници в движението на опасност“, пишат Марки и Блументал.

NHTSA нареди на компаниите да докладват за всички катастрофи, включващи усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS) и превозни средства, оборудвани със системи за автономно шофиране, които се тестват по пътищата.

От 392 такива катастрофи, регистрирани от дузина автомобилни производители от юли насам, се съобщава за шест смъртни случая и пет сериозни наранявания. Honda Motor идентифицира 90 катастрофи.

Компаниите също така съобщават за 130 катастрофи, включващи такива с прототипи на системи за автономно шофиране, докато 108 са без наранявания, а при един от случаите става въпрос за катастрофа със сериозни наранявания.

NHTSA съобщи, че Waymo, звено на Alphabet Inc., е докладвало за 62 катастрофи, които касаят системи за автономно шофиране, докато Cruise, подразделение на General Motors, отчита общо 23 инцидента.

От Waymo споделят, че катастрофите не са доведи до сериозни наранявания на пътниците, като въздушните възглавници са се разгърнали само при два случая.

NTSB повтори своята препоръка, че NHTSA трябва да изисква от автомобилните производители да предоставят стандартизирани данни за катастрофите. Регулаторът направи своята препоръка през 2016 г. когато катастрофа с електромобил Tesla доведе до смъртта на водач. Данните показаха, че колата се е движила с помощта на системата Autopilot, за която концернът пише на своя сайт, че „позволява на автомобила ви да се движи, ускорява и спира автономно в рамките на своята лента“, но все пак изисква нужното внимание от страна на водача.

NHTSA казва, че първата партида данни вече е била използвана за стартиране на разследвания и сервизни акции и е помогнала за събирането на нужната информация за наличните проверки и дефекти.

Данните „ще помогнат на нашите разследващи лица бързо да идентифицират потенциални тенденции за дефекти“, заяви администраторът на NHTSA Стивън Клиф, като предупреди, че необработените данни за някои инциденти, докладвани от всеки производител, „сам по себе си е недостатъчен за заключения“.

Агенцията подчертава, че катастрофите се анализират от отделните автомобилни производители по различни начини и не позволяват сравнения, тъй като няма изчерпателни показатели за това колко широко се използва всяка система.

Въпреки ограниченията, NHTSA споделя, че данните са от съществено значение за бързото откриване на потенциални дефекти или тенденции в безопасността. Инциденти, възникнали при активиране на системите за подпомагане на водача в рамките на 30 секунди след катастрофа, трябва да бъдат докладвани в рамките на 24 часа на NHTSA.

Агенцията планира да публикува нови подобни данни всеки месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още