Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Коронакризата вече се проявява на наемните пазари на жилища в Европа

През март се забелязват първите спадове на наемните равнища и тази тенденция се очаква да се задълбочи

 Коронакризата вече се проявява на наемните пазари на жилища в Европа

Снимка: архив Ройтерс

Кризата с коронавируса Covid-19 започва да проявява своите ефекти върху европейските наемни пазари на жилища. Това се посочва в доклад на HousingAnywhere – най-голямата платформа в света за настаняване под наем, за наемите през първото тримесечие, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu.

Макар януари и февруари все още да показват продължаване на тенденциите, които бяха видими през последното тримесечие на 2019 г. – основно увеличаване на наемите, през март вече се забелязват първите спадове на наемните равнища. Тази тенденция се очаква да се задълбочи в следващите месеци.

Още по темата

Развитието на наемните цени е сведено до минимум в повечето градове и броят на наличните имоти под наем се увеличава. В градове като Лондон и Амстердам, известни с високите си наеми, ръстовете се забавят драстично – съответно до 0,5% и 0,1%.

В Барселона се отчита първият спад на наемите от 2013 г. насам, макар и минимален – само 0,1% за тримесечието за едностайните апартаменти и 0,8% за единичните стаи.

Топ 3 на пазарите с най-силно растящи наеми

През първото тримесечие на 2020 г. Виена отбелязва най-силен ръст на наемите на годишна база - 11,5% за апартаменти с месечен наем в размер на средно 1 016 евро и увеличение с 10,4% за студия до 839 евро на месец.

Увеличението се диктува от недостига на жилища за дългосрочен наем заради възхода на платформите за краткосрочни наеми. Наскоро местната управа в града въведе специално законодателство, с което регламентира краткосрочното отдаване под наем. Това законодателство забранява собствениците на имоти в определени райони на града да отдават жилищата си краткосрочно.

Мадрид е на второ място с 4,7% ръст на наемите на жилищата с цена до 1 150 евро и 5,4% за студията до 847 евро. При единичните стаи ръстът е над 8% до средните 546 евро. Поради несигурния политически климат в Каталуния общото търсене в Барселона е под натиск, което оставя Мадрид като по-предпочитан избор от наемателите.

На трето място се нарежда Берлин, където наемите на апартаменти се увеличават с 4,3% до средните 1 144 евро, а на студията – със 7,7% до 893 евро. Средната наемна цена за единична стая се увеличава с почти 6 на сто до 581 евро.

В доклада се припомня, че през февруари тази година беше въведен таван на наемите, което наложи наемодателите да понижат цените.

Европейските наемни пазари на жилища


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Шест месеца след пандемията офисите в САЩ остават наполовина празни