IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Capital Economics: Цените на жилищата в САЩ вероятно ще намалеят

Растящите лихви по ипотечните кредити влошават достъпността на жилищата и това изключва потенциални купувачи от пазара

13:00 | 21.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в САЩ вероятно ще намалеят, тъй като лихвите по ипотечните кредити надхвърлят 6% и свиват достъпността за средностатистическия купувач, прогнозира Capital Economics, цитирана от Bloomberg.

Цените на имотите в страната може да спаднат с 5% до средата на следващата година, счита Матю Пойнтън, старши имотен икономист, цитиран в пазарен анализ. Преди време той прогнозира, че цените ще останат без промяна в този период. 

Средностатистическо домакинства, което иска да купи жилища на средна цена, сега ще трябва да задели над една четвърт от годишните си доходи за вноски по ипотечните кредити, сочи докладът. Това надвишава средните 24% в средата на първото десетилетие от новия век.

„Това влошаване на достъпността ще изключи потенциални купувачи от пазара“, отбелязва Понтън. „Това ще намали конкуренцията за жилища, а продавачите в крайна сметка ще усетят нуждата да приемат по-ниска цена за имота си“, допълва той.

Действията на Федералния резерв за овладяване на инфлацията потиснаха дейността на американския жилищен пазар, въпреки че до момента цените остават без промяна. Capital Economics очаква те да достигнат годишен ръст от 3% до края на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още