IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Нова Зеландия спаднаха най-много от 13 г. насам

Свиването с 2,3% през второто тримесечие е най-голямото от световната финансова криза

13:39 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Нова Зеландия са отчели най-големия си спад от 13 години насам през второто тримесечие, след като централната банка повиши агресивно лихвите, за да ограничи инфлацията, предава Bloomberg.

Цените са намалели с 2,3% в трите месеца до юни спрямо първото тримесечие, съобщи CoreLogic New Zealand. Това е най-големият тримесечен спад от началото на 2009 г., когато икономиката беше в рецесия заради световната финансова криза. Цените са намалели за трети пореден месец, а годишният ръст от 12,4% е най-ниският от края на 2020 г.

„С очертаващото се забавяне и очакванията за продължаващо повишаване на лихвите сега има по-голямо обмисляне на въпроса колко дълго и колко далеч ще стигне това“, коментира Ник Гудол, ръководител на анализите в CoreLogic NZ.

„Ограниченията за достъпността наред с по-високите лихви и по-затегнатите условия за кредитиране вероятно ще ограничат търсенето на жилища през идните месеци, поне докато лихвите отново започнат да намаляват“, допълва той. Нова Нова

Очаква се Новозеландската централна банка да повиши официалната кешова лихва с половин процентен пункт за трети път идната седмица, с което тя ще достигне 2,5%. Очакват се и още повишения в усилията на банката за укротяване на инфлацията. В резултат на това лихвите по ипотечните кредити нараснаха над два пъти през миналата година.

Икономисти прогнозират, че цените на жилищата ще намалеят с около 10% тази година и ще отбележат нов спад през 2023 г.

През юни цените са се понижили във всички основни центрове с изключение на Крайстчърч, където са се повишили с 3,3%. В Оукланд цените са намалели с 4,9%, а в Уелингтън те са отбелязали спад от 4,7%.

Гудол казва, че опитът на жилищния пазар след световната финансова криза показва един от възможните сценарии в бъдеще. Тогава цените намаляха с около 10% за 17 месеца и бяха необходими пет години, за да се възстановят до връхната им точка преди световната финансова криза, допълва той.

„Макар че икономическата среда и кредитирането са значително по-различни между 2008 и 2022 г., достъпността на жилищата е малко по-ограничена, а лихвите растат, не намаляват както в края на първото десетилетие на новия век“, коментира Гудол. „При тези обстоятелства е трудно да се прогнозира отдих за спадащите цени на жилищата в краткосрочен план“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още