IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cushman & Wakefield ще плаща глоба от 10 хил. долара на ден по дело срещу Тръмп

Консултантската компания е обвинена, че е нарушила съдебна заповед, като не е предоставила поискани от следствието документи

14:12 | 07.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бившият оценител на Trump Organization, консултантската компания Cushman & Wakefield, беше призната за виновна за нарушаване на съдебна заповед и беше глобена с 10 хил. долара на ден заради това, че не е предоставила документи, поискани от следователи в Ню Йорк за компания на Доналд Тръмп, предава Bloomberg.

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс нареди проверка на евентуално измамни оценки на активи от базирания в Манхатън бизнес с недвижими имоти. Тя издаде призовки срещу Cushman & Wakefield през септември и февруари.

Компанията за оценки на имоти не успя да блокира призовките в съда и при обжалването им ѝ беше наредено да предаде „огромен брой документи“ по думите на съдията в срок до 27 юни. На 29 юни тя поиска удължаване на срока.

„Този съд не разбира защо Cushman & Wakefield чака два дни след изтичането на определения от съда краен срок, за да започне процес по искане на още едно удължаване“, заяви съдията от Върховния съд на Ню Йорк Артур Енгорон в заповед от вторник. Той допълни, че глобата започва да тече от 7 юли и ще продължи, докато компанията се съобрази  с искането.

Cushman & Wakefield заяви в комюнике, че е положила „крайни усилия“ да изпълни нареждането на съда.

„Преминаваме през големи разходи и усилия, за да установим бързо, съберем, прегледаме и предоставим масивен пакет от документи, поискан от прокуратурата. От последната призовка, издадена през февруари 2022 г., сме предоставили стотици хиляди страници документи и над 650 оценки“, допълни компанията. Тя добави, че ще оспорва решението за нарушаване на съдебна заповед.

През април съдията обвини и самия Тръмп в нарушаване на съдебна заповед заради това, че не е предоставил документи, свързани с оценките. В резултат на това на бившия президент беше наложена глоба от 110 хил. долара, преди да се установи, че той е изпълнил съдебното решение миналия месец. Той нарече проверката на Джеймс политическа вендета.

В комюнике в Twitter в сряда Джеймс заяви, че „никой човек или компания, независимо колко е влиятелен, не е над закона“.

Прокурор Джеймс разследва бизнес практики на Тръмп от три години и половина, като вниманието ѝ е насочено към това дали компанията му е предоставила неверни оценки на имотите си, за да получи благоприятни заеми и приспадане на данъци, пише Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още