IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еднофамилните жилища под наем са най-желаните имоти за инвестиция в САЩ

Средната коригирана към риска възвръщаемост от инвестиции в домове под наем сега е около 8%

13:51 | 10.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Roger Kisby/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roger Kisby/Bloomberg

Изграждането на еднофамилни жилища с цел отдаването им под наем се оказва най-горещият сегмент от американския имотен пазар, тъй като инвеститорите реагират на нарастващото търсене от хора, които не могат да си позволят да закупят собствено жилище, пише Wall Street Journal.

Наемите на жилища растат по-бързо от всякога. Създаването на нови домакинства също увеличава търсенето на жилища под наем, тъй като младите хора имат нужда от собствен дом.

В същото време исторически високите цени на жилищата и суровите изисквания за първоначална вноска за жилище тласкат все повече хора към имоти под наем, въпреки че наемите растат, коментира анализаторът от Green Street Джон Павловски.

„Цените на жилищните алтернативи за наемателите на еднофамилни жилища експлодират“, допълва той.

Очакваната коригирана към риска годишна възвръщаемост за жилища с инвестиционна цел на пазара на частни домове сега е средно около 8%, сочат данни на Green Street. Това е най-високото ниво сред 18 имотни сектора, следени от компанията. Претеглената средна възвръщаемост за всички имотни сектори е 6,1%, показват още данните на Green Street.

Растящият интерес на инвеститорите към строителството на жилища за отдаване под наем стимулира покупките на терени, особено в района на Слънчевия пояс*, където се очаква породеното отчасти от пандемията търсене на жилища да продължи с години.

Тази година ще започне строителството на близо 100 хил. инвестиционни жилища, казва Брад Хънтър, основател на консултантската компания Hunter Housing Economics. Инвеститорите са вложили около 30 млрд. долара в дълг и ценни книжа в сектора през 2021 г., като още много милиарди са ангажирани в бъдещи проекти, допълва Хънтър.

Традиционни компании за жилищно строителство като Lennar Corp. и D.R. Horton са превърнали строителството на жилища с цел отдаването им под наем в основен компонент от бизнеса си. Гигантски инвестиционни компании като KKR & Co. и Blackstone Group също влагат средства и прибавят вече построени жилища под наем в портфолиата си.
Компанията Crow Holdings, която строи апартаменти, обмисля да тества сектора, започвайки с два проекта в Тексас близо до Далас и Остин.

Компанията за жилищно строителство на Брус МакНийлидж Kinloch Partners е построила и към момента притежава над сто нови жилища близо до Нешвил, щата Тенеси. Но той отбелязва, че вече не може да се конкурира за земя в бързо растящия регион, защото губи от инвеститори с по-големи ликвидни средства.

Това го кара да поглежда към не толкова населени пазари. Компанията му е сред тези, които се конкурират за закупуването на терен в градове в Тексас като Ройз сити, Уаксахачи и Мелиса, които са на около 50 км от центъра на Далас. Той планира да построи 500 жилища, всички за отдаване под наем, в околностите на Тексас през идните 18 месеца. Но сега по-големи инвеститори проучват възможности за придобиване на същите терени.

“Налага се почти да намираме терена, преди да излезе на пазара. Защото в деня, в който излезе на пазара, има трескаво наддаване“, казва МакНийлидж.

Някои анализатори и строителни компании смятат, че бързият темп на растеж в сектора е неустойчив. Инвеститорите се надпреварват на пазарите в Слънчевия пояс като Финикс, коментират анализатори и строителни компании. Това според тях може да доведе до прекомерно предлагане. Продавачите на терени повишават офертните си цени.

„Виждаме, че цените на земята растат навсякъде“, казва Патрик Шарма, управляващ директор и мениджър на компанията за строителство на еднофамилни жилища под наем Bridge Tower Group.

По-високите цени на терените може да доведат до намаляване на възвръщаемостта за инвеститорите, което ще намали привлекателността на жилищата с цел отдаване под наем за някои инвеститори. Относително ниските наличности от терени, които са желани за строителните компании, също може да доведат до по-малко сделки от очакваното.

Но най-големите играчи на този пазар не показват признаци за забавяне. American Homes 4 Rent, която притежава над 55 хил. жилища, е построила 1600 нови миналата година и очаква да пусне в експлоатация още над 2000 през 2021 г. Tricon Residential, собственост на еднофамилни жилища под наем в Слънчевия пояс, дебютира на Нюйоркската фондова борса миналия месец и планира да купи 5000 новопостроени жилища под наем директно от компании на жилищно строителство.

* Слънчевият пояс е регионът в САЩ, простиращ се в южната и югозападната част на страната от Флорида до Калифорния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още