Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Груповото финансиране конкурира ипотеките при продажбите на жилища в Турция

Повишаването на лихвите по ипотечните кредити засилва интереса на турците към нерегулирано финансиране на покупката на дом

Груповото финансиране конкурира ипотеките при продажбите на жилища в Турция

Снимка: Архив Ройтерс

Създатели на платформа за краудфъндиг (групово финансиране - бел. ред.) в Турция, които не се подчиняват на никакви регулации, завземат все по-голям дял от жилищния пазар, тъй като растящите лихви по ипотечните кредити, предлагани от банките, изтласкват повечето потенциални купувачи на домове, съобщава Bloomberg.

Лихвите по ипотеките са на най-високото си ниво от 14 години и затова „настоящите условия за финансиране не са достъпни за семействата с ниски и средни доходи“, казва Мурат Чифтчи, председател на Компанията за финансиране на жилища и автомобили Birevim. „С повишаването на лихвите хората започнаха да проявяват по-голям интерес към системата ни за споделяне на спестяванията“, допълва той.

Въпросната система се изразява в събиране на месечните спестявания на стотици клиенти, докато се получи достатъчно голяма сума, за да може един клиент на месец да закупи дом. Birevim взема такса за услугата, която възлиза на средно около 9%. Конкурентни компании предлагат сходни планове.

Този вид заемане на пари отдавна е популярен сред консервативните представители на турското общество, тъй като религиозните им вярвания забраняват лихварството. Но той става все по-широко разпространен, а брошурите за продажба на жилища на Birevim включват цитати както от Корана, така и от бащата на анархизма Пиер-Жозеф Прудон за злините, произтичащи от начисляването на лихви.

Натискът на Ердоган

Повишаването на лихвите по ипотеките стимулира разширяването на платформите за групово финансиране, които не са подложени на засилен контрол и не предлагат особена правна защита на клиентите. Но промяната е част от нежеланите последици от трайните усилия на турското правителство да потисне повишаването на лихвените проценти. През август 2016 г. президентът Реджеп Ердоган започна да настоява банките да поддържат ниско равнище на лихвите. Банките отговориха отчасти, като намалиха отпускането на заеми – броят на изтеглените ипотечни кредити е намалявал на годишна основа във всички месеци с изключение на един от 2016 г. насам.

Birevim съобщава, че всеки месец привлича около 2500 нови клиенти, а през ноември е предоставила 319 жилища, шест пъти повече спрямо същия период на 2017 г. Клиент, който иска да купи дом на цена от 300 хил. лири (55 670 долара) и може да предоставя 3 хил. лири на месец на програмата, обичайно се присъединява към група от сто души. Всеки месец чрез жребий се изтегля името на един клиент и му се закупува жилище.

До тогава месечните плащания нарастват с 0,045% от цената на имота. Вноските растат и веднъж на година с между 8 и 10% от месечните плащания. По този начин покупка на жилище носи на Birevim приход от около 27 хил. лири (малко над 5 хил. долара).

Слаб наздор 

Турският имотен пазар изнемогва под напора на лихвените проценти, след като централната банка повиши лихвите по кредитите, за да овладее инфлацията, предизвикана от срива на лирата. Макар че данните показват силни продажби, това се дължи на рекордния брой сделки с чужденци, който компенсира спада при сделките с ипотеки с местни граждани. Към 13 ноември средната лихва по ипотечните кредити е била 28,6%, сочат данни на Bloomberg. Тя е нараснала с близо 15 процентни пункта тази година.

Продажбите с ипотечен кредит са съставлявали само 5,5% от общо закупените 8065 жилища в Турция през октомври. Почти същият брой нови клиенти се присъединяват към Birevim и конкурентите й всеки месец, казва Чифтчи.

Birevim се подчинява на самоналожено „съотношение на капиталовата адекватност“, равняваща се на поне 5% от общата сума, събирана всеки месец, уточнява той. Липсва официален надзор, който да установи дали това е достатъчно за предотвратяване на затруднения, ако броят на отказалите се от платформата клиенти се увеличи спрямо настоящото ниво от 2,5%.

Компанията налага само такса и не се възползва от набраните средства, отбелязва Чифтчи. Не е ясно дали други компании работят по същия начин. Банковият регулатор не е отговорил на въпросите на Bloomber. „Няма пречка за неправомерно поведение. Ако парите на клиентите се използват по друг начин, компаниите може да фалират“, казва Чифтчи.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам