IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиерският сектор в Будапеща привлича глобални инвеститори

Общият брой на хотелите в Унгария към края на 2017 г. е 1094, като 35% от тях се намират в столицата

13:14 | 27.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Броят на туристите в Будапеща е нараснал с 12% в последните три години и това е помогнало за възстановяването на хотелиерския сектор в града и е стимулирало търсенето на ваканционни имотни активи в унгарската столица, съобщава консултантската компания HVS.

Въпреки че хотелите в Будапеща пострадаха от световната финансова криза през 2008 г., когато посещаемостта намаля и цените на хотелите се понижиха, в последните години пазарът се е възстановил и това е довело до повишаване на средните цени и на заетостта.

Предлагането на хотели в Унгария е нараснало значително от 2010 г. насам, като общият им брой в страната към декември 2017 г. е достигнал 1094. 35% от тях се намират в Будапеща, пише онлайн изданието World Property Journal.
Много от водещите хотелски брандове в света като Four Seasons, Ritz-Carlton, Kempinski и InterContinental вече присъстват в Будапеща, а в идните три години на пазара ще навлязат и други големи имена като Hyatt, W на Marriott и Luxury Collection.

„Процъфтяващият туризъм в Будапеща и по-доброто представяне на хотелиерския пазар в града привлякоха значително внимание от страна на инвеститорите, които виждат унгарската столица като добра дългосрочна инвестиция“, коментира съавторът на доклада Магали Кастелс от HVS London.

„Броят на хотелските трансакции и сделки в последните години нарасна, а проектите в строеж са силни. Но строителните разходи се повишиха значително и това може да застраши част от плановете“, допълва тя.

Международните инвеститори са окуражени и от стабилния ръст на унгарската икономика от 2013 г. насам, ниската безработица в страната и понижаването на съотношението между дълг и БВП.

„Перспективите пред Будапеща остават изключително положителни, особено с увеличаването на туристите в града и силната икономика на страната“, отбелязва Ръсел Кет, президент на HVS London.

„Силното представяне на хотелите в последно време е една от основните причини за растящия интерес от страна на инвеститори, предприемачи и оператори, въпреки че приходите от налични стаи остават сравнително ниски в сравнение с други европейски градове. Очаква се развитието и увеличаването на петзвездните хотели да помогне за повишаване на средните цени в града“, допълва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още