Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Хотелите в Европа са привлекли инвестиции за над 23 млрд. евро

Въпреки несигурността около Brexit Великобритания продължава да е най-големият инвестиционен пазар в хотелския сегмент в Европа

Хотелите в Европа са привлекли инвестиции за над 23 млрд. евро

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в хотели в Европа са намалели с 6,7% на годишна основа през третото тримесечие на фона на понижението с 9% на общите инвестиции в бизнес имоти през периода, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Инвестициите в хотели, които са достигнали 23,3 млрд. евро през третото тримесечие, са съставлявали 8% от общия вложен капитал в имоти в Европа, показват данните на компанията.

Великобритания продължава да бъде най-големият пазар за инвестиции в хотели на Стария континент с дял от 27% от вложените капитали през 12-те месеца до третото тримесечие. Въпреки това обемът на трансакциите е намалял с 12,1% до 6,2 млрд. евро. Една от големите сделки с хотели на Острова беше закупуването от Accor HotelInvest на Novotel Blackfriars и на съседния Ibis в Лондон. Като цяло обаче през миналото тримесечие във Великобритания нямаше големи сделки с хотели.

Въпреки понижаването на обема от сделки Германия си възвръща позицията на втори по големина пазар за инвестиции в хотели в Европа. Обемът на инвестициите в сектора в страната е достигнал 3,41 млрд. евро. Сред значимите сделки през третото тримесечие беше придобиването от листнатия на борсата в Швеция хотелски фонд Pandox AB на три хотела от HR Group с общо 565 легла в градовете Аугсбург, Ерфурт и Дортмунд.

Още по темата

Италия се изкача до третото място сред най-големите пазари в Европа за инвестиции в хотели с общ обем на вложените капитали от 2,88 млрд. евро, или със 73% повече спрямо същия период на миналата година. Големият брой сделки за единични активи през третото тримесечие, сред които продажбата на NH CityLife в Милано, са признак за голяма ликвидност на пазара. Активни институционални инвеститори като Invesco RE и AXA IM стимулират превръщането на италианския пазар за инвестиции в хотели от опортюнистичен в основен.

Общо 15 сделки през третото тримесечие подкрепиха обема от инвестиции в хотели във Франция, който е достигнал 2,63 млрд. евро, което представлява ръст от 47% на годишна основа. Novotel Paris Centre Gare Montparnasse беше най-голямата сделка с единичен актив, въпреки че продажбите на хотели в провинцията и на портфейли с имоти в цялата страна са съставлявали 79,4% от инвестиционния обем през третото тримесечие. Международни инвеститори насочиха капитали към френския хотелски пазар, включително Benson Elliot Capital Partners, Schroder Real Estate Hotels и KSL Capital Partners.

Хотелите в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължават да привличат интереса на инвеститорите, като през третото тримесечие вложенията в сектора в региона възлизат на 1,24 млрд. евро. Ръстът спрямо същия период на миналата година е повече от два пъти, сочат данните на CBRE.

Още по-впечатляващ е ръстът на инвестициите в хотели в Португалия – през третото тримесечие те се увеличават с 855% до близо 800 хил. евро. В същото време спад на инвестициите за периода е регистриран в Испания, страните от Бенелюкс и скандинавските страни. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Шест месеца след пандемията офисите в САЩ остават наполовина празни