Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотите в Кипър в кризисно „дежа вю”

Строителната индустрия и пазарът на недвижимости на острова – между ударите на коронавируса и европейските санкции

Имотите в Кипър в кризисно „дежа вю”

Руснаците са едни от най-големите купувачи на имоти в Кипър. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Изненадваща сделка за 20 млн. евро, с която в края на март чуждестранен инвеститор закупи недостроен луксозен хотелски комплекс в Кипър, е най-големият „удар” на пазара на имоти на острова по време на короновирусната пандемия. Но по всичко изглежда, че тя ще си остане самотна за дълго време.

Строителството и секторът на недвижимости са едни от най-силно засегнатите икономически дейности от въведените от правителството през март ограничителни мерки срещу разпространението на вируса, включващи пълно спиране на строителните работи, карантина и забрана за полети. Вече почти два месеца пазарът на имоти е напълно замразен, а прогнозите на експертите в бранша са за дългосрочни негативни последици и неговото много трудно възстановяване от 2021 г.

Още по темата

За Кипър ситуацията от коронакризата се утежнява от факта, че тя удари

втория по значение отрасъл

в икономиката на малката средиземноморска държава, който заедно с туризма е неин „гръбнак”. Строителството и свързаните с него инвестиции осигуряват 20% от брутния вътрешен продукт на страната, който според разглежданите от финансовото министерство сценарии ще падне 2020 г. с около 10% заради пандемията.

В същото време секторът преживява свое „дежа вю”. По своята тежест положението му сега в голямата степeн се сравнява със срива му през 2013 г. заради банковата криза. Повтарят се и спасителните мерки. В сегашния пакет за подкрепа правителството предвижда да ускори програмата за „гражданство срещу инвестиции”. Тя бе въведена като инструмент за привличане на чуждестранни капитали за спасяване на икономиката точно по време на кризата преди 7 години и благодарение на нея страната изживя истински бум в строителството и продажбата на луксозни имоти.

И точно заради тази програма Кипър отново е под заплаха за европейски санкции. През изминалата седмица стана ясно за ново настояване на Европейската комисия Кипър /заедно с България и Малта/ постепенно да прекрати издаването на „златни паспорти”. Вътрешният министър Никос Нурис обаче отговори, че Кипър няма да го направи.

Още по темата: По света

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Британците търсят по-големи имоти, продавачите искат по-високи цени