IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания намалява наемите за барове и ресторанти с до 50%

Мярката ще важи до отпадането на извънредното положение в страната

09:41 | 23.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испания прие указ, принуждаващ собствениците на имоти да намаляват с до 50% наемите за пострадалите от коронавируса барове и ресторанти, и обяви планове да разпредели средствата от възстановителния фонд на ЕС чрез публично-частни партньорства, предава Ройтерс.

Собственици с над десет имота в градските центрове, които не са се договорили за временна отстъпка с наемателите в ресторантьорския сектор, трябва да намалят наемите с до 50% до отпадането на извънредното положение в цялата страна, съобщи говорителят на правителството Мария Хесус Монтеро.

Компаниите в сектора ще получат данъчни облекчения и ще могат да отлагат други вноски, а собствениците на имоти ще получат данъчни стимули, за да понижават наемите.

„Целта е да предоставим помощ и ресурси за значително намаляване на бремето върху компаниите и улесняване на ликвидността“, каза Монтеро след ежеседмичното заседание на кабинета. Тя допълни, че ходът трябва да има положително въздействие от 2,6 млрд. евро (3,18 млрд. долара).

Преди пандемията Испания имаше най-високата гъстота от барове в света, но ограниченията заради коронавируса нанесоха тежък удар на индустрията, принуждавайки около 85 хил. заведения да затворят врати.

Прогнозите са, че икономиката на страната ще се свие с 11,2% през 2020 г., а Испания разчита, че ваксинирането, което трябва да започне на 27 декември, и инжектирането на 140 млрд. евро от ЕС ще дадат силен тласък на възстановяването догодина.

Правителството обяви система от публично-частни партньорства, отворена за всички компании, за да насочва европейските средства към икономиката. „Това ще ни позволи да започнем трансформациите, от които се нуждаем, те стоят на дневен ред от години“, каза вицепремиерът Кармен Калво.

Големи проекти, смятани за „стратегически важни“, ще продължават да изискват финално одобрение от кабинета, допълни тя.

След опустошителна първа вълна на заразяване Испания бързо овладя втората вълна чрез вечерен час в цялата страна и регионални ограничения. По през последната седмица броят на заразените на дневна база и на починалите нараства след няколко национални празника. През уикенда бяха установени нови 22 013 случая, а 334 души починаха, съобщи в понеделник министерството на здравеопазването. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още