IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада забранява на чужденци да купуват жилища в опит да овладее цените

Те са нараснали с над 50% само в последните две години

11:08 | 07.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Канада ще забрани на повечето чужденци да купуват жилища за две години и ще предостави милиарди долари, за да стимулира строителната дейност в опит да охлади силно растящия жилищен пазар, съобщава Bloomberg.

Мерките ще бъдат включени в бюджета на министъра на финансите Кристия Фрийланд в четвъртък, съобщава запознат с въпроса източник, пожелал да остане анонимен, тъй като той е от частен характер.

Ходът сигнализира, че премиерът Джъстин Трюдо става по-агресивен в укротяването на един от най-скъпите жилищни пазари в развития свят и че правителството става все по-притеснено от политическите критики заради инфлацията и растящите цени на жилищата.

Цените на жилищата в Канада нараснаха с над 50% в последните две години. Пазарът регистрира рекорден месечен ръст през февруари, тъй като купувачите предприеха действия преди повишаването на лихвите от Канадската централна банка. Така средната цена на жилищата в страната вече е 869 300 канадски долара (около 693 хил. щатски долара). Канада Канада

Забраната за купувачите от чужбина няма да се отнася за студенти, чуждестранни работници или чуждестранни граждани, които са постоянни жители на Канада, допълни източникът.

„Не смятам, че цените ще намалеят в резултат на мярката, въпреки че според мен тя успокоява поне отчасти съревнованието на най-конкурентния пазар в жилищната история на Канада“, коментира Саймън Папаилиас, основател на компанията за инвестиции в имоти REC Canada. „Не смятам, че двегодишната забрана ще окаже въздействие върху фундаменталната липса на предлагане“, допълва той.

Милиарди долари в бюджета на Фрийланд ще бъдат насочени към изграждането на достъпни жилища и подкрепа за местните власти да подобрят системите си, позволяващи по-бързо строителство на нови имоти.

Но правителството планира и други мерки, които може да подкрепят търсенето, като привидно те целят да помогнат на новите купувачи на жилища. Фрийланд ще въведе законодателна мярка, която позволява на канадците под 40 години да спестяват до 40 хил. канадски долара (31 900 щатски долара) за първоначална вноска в рамките на нов инструмент за освобождаване от данъци, съобщава запознатият изночник.

Наддаване „на сляпо“

По време на предизборната си кампания миналата година партията на Трюдо предложи забрана за наддаването „на сляпо“ за жилища – преобладаваща система, при които офертите се пазят в тайна, когато някой организира търг за покупка на жилище.

Наддаването „на сляпо“ е обвинявано за ускоряването на ръста на цените на нажежения пазар, като в някои случаи имотите се продават за стотици хиляди долари над офертната цена. Някои смятат, че тайното наддаване принуждава всеки потенциален купувач да предлага сума на ръба на възможностите си.

Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в страната оттегли подкрепата си за тази практика. Канадската имотна асоциация обяви пилотен проект в сряда за показване на офертите в реално време в обявите за имоти, качени в собствения ѝ сайт за обяви Realtor.ca.

„Сценариите с много оферти стават все по-често срещани в днешната имотна среда“, казва Майкъл Бърг, главен изпълнителен директор на асоциацията, в комюнике. „Канадските купувачи и продавачи на имоти искат по-голямо доверие в процеса“, допълва той. Пилотният проект ще започне на избрани пазари това лято, става ясно от прессъобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още