IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър започва да строи „достъпни” жилища на фона на луксозните небостъргачи

С държавна намеса от стимули, преференции и субсидии правителството цели да обуздае високите наеми и цени на имотите

08:17 | 14.06.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Около 70 000 евро ще струва къща с площ от 80 кв. метра, а цената за апартамент от 100 кв. метра ще е приблизително 86 000 евро. Това са параметрите на „достъпните” жилища, чието изграждане започва в Кипър. „Повече жилища на достъпни цени” е мотото на новата интегрирана държавна жилищна политика, която бе официално представена от двама министри на 17 май. Предвидените в нея мерки започват да се реализират още от началото на юни.

С новата си програма кипърското правителство търси решение за тежката жилищна криза в страната, като се опитва да намали диспропорциите на пазара на недвижими имоти и обуздае астрономически високите наеми и цени. Целта е да се подпомогнат домакинствата от уязвимите социални групи и средната класа, които най-силно пострадаха от финансовия и икономическия срив в Кипър през 2013 г.

Новата тенденция няма опасност да „затъмни” луксозните небостъргачи, които станаха символ на строителния бум на острова след кризата. Апартаментите в тях са предназначени за купувачи на другия полюс – най-вече за богатите инвеститори от трети страни, кандидатстващи по схемата „гражданство срещу инвестиции”. Само дни след пресконференцията за обявяване на правителствения план за евтини жилища, журналистите бяха поканени на още едно представяне – на обиколка в най-високата жилищна сграда в Никозия, 135-метровия небостъргач „360”, който трябва да е напълно готов до края на годината. А дни по-късно, на 24 май, на официална церемония в Лимасол бе поставен основният камък на „руската кула”, както вече е известен луксозният комплекс, изграждан от най-богатата рускиня, милиардерката Елена Батурина.

И докато покупката на скъпи луксозни жилища расте, кипърските банки не могат да се похвалят с успешна продажба на ипотекирани недвижими имоти, за да погасят необслужваните заеми. От 10 имота, изнесени от банките на търгове през последните две години, само 1 е намерил купувач, отчете през май Централната банка на Кипър.   

Разходите – под 30% от доходите на домакинствата

„Новата жилищна политика е предизвикателство за правителството, защото включва комплексни мерки за структурна реформа на пазара и защита на хората”, подчерта при представянето й министърът на вътрешните работи Константинос Петридис /в Кипър в неговите компетенции са градоустройствените планове, регулации и жилищно строителство/.

Цел на правителството е строителството на „домове на достъпни цени”, които, според определението на Европейската комисия, са жилища, разходите за които /наем, изплащане на ипотека/ са под 30% от брутния доход на домакинствата.

По този показател, въпреки удара върху пазара на недвижими имоти в резултат на икономическата криза, Кипър е в по-благоприятна ситуация в сравнение с другите страни-членки на Европейския съюз, посочи министър Петридис. Според последните данни на Европейската комисия /за 2017 г./ за 10.4% от населението на ЕС общите жилищни разходи надхвърлят 40% от разполагаемия доход на домакинствата. В Кипър в тази група влизат само 2.8% от населението. Освен това средният дял на жилищните разходи в общия разполагаем доход на домакинствата е 22% в ЕС-28 и само 7% за средиземноморската страна.

Последна актуализация: 11:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Докато административно не се въведат отрицателни наеми , които да съответстват на общата европейска политика всичко е изгубено .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Преди 2 дни германския президент се изказа че пазара на имоти в Германия не е казино и жилищата са предназначени за живеене ,а не за спекулация и надуване на жилишни балони.Миналата година имаше масови стачки и призиви за национализация на имоти в Германия от големите корпорации ,които надуват наемите и изхвърлят по този начин хората на улицата.В Мадрид също се говори за таван на наемите ,ето в Кипър строят социални жилища с дотации.Навсякъде има някаква политика.Как е в България,големите градове и София ? Властта и крадливите депутатти около ГЕРБ ,а и от всички партии си правят далаверите със строителите,и си купуват апартаменти на смешно ниски цени,като в същото време на обществото се внушава нон стоп как цените били нормални,как е нормално да поскъпват жилищата непрекъснато и вечно едва ли не,като в същото време течат кампании от банки за набутване на големи кредити за имоти с уж ниски лихви за по 20 ,30 и 35 години,които кредити при най малкия трус в икономиката веднага ще бъдат с оскъпени лихви и жилищата ще бъдат взети от банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още