IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските строителни компании навлизат в най-лошия сезон на отчетите от десетилетие

Някои от най-задлъжнелите компании в сектора няма да спазят крайния срок за публикуване на резултатите си до 31 март

13:32 | 25.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Инвеститори в китайски строителни компании се готвят за един от най-лошите сезони на отчетите от над десет години насам и дори така е малко вероятно да получат веднага пълна картина, пише Bloomberg.

Най-малко девет имотни компании, включително спрелите плащания China Evergrande Group и Kaisa Group Holdings, се очаква да пропуснат крайния срок този месец за обявяването на одитираните си годишни резултати - първия кръг от отчети от началото на кредитната криза, която предизвика сътресения в цялата индустрия и вълна от спиране на плащанията.

Забавянията, придружени на моменти с оттегляне на одитори, разширяват несигурността за това колко дължат изпадналите в затруднение строителни компании и дали постигат напредък в набирането на средства, за да платят на кредиторите и да останат в бизнеса след ограниченията за прекомерния дълг. Преди шест месеца повечето частни компании съобщиха, че дълговите им профили се подобряват, но ликвидната криза постави много от тях в потиснато състояние. Китай Китай

Дори компаниите, които ще обявят неодитирани резултати, вероятно ще отчетат продължителен спад на продажбите на жилища, който подкопава счетоводните им баланси. Печалбата вероятно е намаляла значително, след като забавянето на строителството отложи завършването на жилища и осигуряването на приходи, казва Реймънд Чън, ръководител за Китай и Хонконг в компанията за анализи CGS-CIMB Securities.

„Това ще бъде един от най-лошите сезони на отчетите за сектора от 2008 г. насам“, прогнозира той.

Анализатори на Citigroup прогнозират спад от средно 20% на основната печалба сред 29-те големи строителни компании, които следят. Значителна корекция на цените на жилищата може да принуди строителните компании да намалят стойността на наличните си жилища, казва анализаторът от China Index Holdings Лиу Шиу.

Листнатите на борсата в Хонконг компании, които публикуват първоначални резултати до 31 март, имат един месец повече заради проблеми, свързани с COVID, да обявят одитирани цифри и да избегнат спиране на търговията с акциите им. Bloomberg изброява най-големите строителни компании, които да се следят.

Evergrande

Най-задлъжнялата строителна компания в света е сред тези, които ще пропуснат да обявят отчета си преди изтичането на крайния срок. Компанията не е съобщила кога може да публикува резултати. Има вероятност основната ѝ печалба да е намаляла с 98%, показват средни оценки на четирима анализатори, интервюирани от Bloomberg. Причината е безпрецедентното спиране на строителството, което пресуши приходите на компанията.

Инвеститорите ще се надяват на по-голяма яснота за ликвидните ѝ средства и задължения, след като компанията съобщи тази седмица, че депозити на стойност 13,4 млрд. юана (2,1 млрд. долара) в подразделението ѝ за имотни услуги са били иззети от банки, след като са били използвани като застраховка за обещани гаранции от неназована трета страна.

Задълженията на Evergrande надхвърляха 300 млрд. долара през юни м. г., а сега тя се насочва към огромно преструктуриране на дълга, след като спря плащанията през декември. Компанията уведоми инвеститорите тази седмица, че е напът да предостави на кредиторите първоначално предложение до края на юли.

Shimao

Основната печалба на Shimao Group Holdings може да е намаляла с 2% спрямо година по-рано, а нетният ѝ дълг да се е свил с около 6%, сочат оценки на анализатори. Компанията планира да публикува неодитирани резултати на 31 март и одитирана версия месец по-късно.

Инвеститорите следят внимателно плащанията по дълга на компанията за луксозно жилищно строителство, след като рейтингът ѝ беше понижен до неинвестиционен на фона на опасенията заради финансовата ѝ стабилност. Shimao трябва да плати задължения по облигации на стойност 2,5 млрд. долара през тази година заедно със закъснели плащания по тръстови продукти.

Sunac

Третата по големина строителна компания в Китай по продажби Sunac China Holdings предупреди тази седмица, че основната ѝ печалба вероятно е намаляла с 50% миналата година, включително заради свиването на продажбите. Това е по-голямо понижение от очакваните от анализаторите 14%. Подобно на Shimao компанията планира да публикува неодитирани резултати на 31 март.

Компанията за луксозно жилищно строителство е изправена пред нововъзникнали съмнения за ликвидността ѝ, след като международни рейтингови компании понижиха рейтинга ѝ. Януари тя набра 580 млн. долара при продажба на акции и заяви, че има достатъчно пари да се справи с краткосрочния си дълг.

Country Garden

Финансовите резултати на Country Garden Holdings ще покажат колко пагубна е била имотната криза дори за най-силните имена в сектора. Смекчаването на политиката до този момент не помага особено за възстановяването на доверието на купувачите на жилища. Най-голямата строителна компания в Китай по обем на продажбите може да е постигнала ръст от 4% на основната си печалба и на нетния си дълг с 2%, показват прогнози на анализатори. Китай Китай

Доларовите облигации на базираната в Гуандун строителна компании се присъединиха неотдавна към разпродажбите, които засегнаха потиснати конкуренти, въпреки че анализаторите смятат падежиращия ѝ през тази година дълг за управляем. Country Garden трябва да обяви резултатите си на 30 март.

Logan

Компанията, която преди време беше смятана за относително имунизирана от ограниченията за имотния сектор, разтърси доверието на инвеститорите тази година заради съобщения за необявени дългове. Кредиторите ще искат да разберат в отчета на Logan възможния мащаб на по-сенчестите ѝ задължения. Компанията трябва да обяви резултатите си на 31 март. Както нетният дълг, така и основната ѝ печалба вероятно са останали почти непроменени, прогнозират анкетирани от Bloomberg анализатори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още