IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошото време тласна продажбите на нови жилища в САЩ до 9-месечно дъно

Средната цена на новите жилища отвъд Океана достига почти 350 хил. долара през февруари

12:34 | 24.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на нови жилища в САЩ през февруари достигнаха 9-месечно дъно, след като суровата зима в части от страната ограничи огледите на фона на високите цени, които може да забавят набраната инерция, предава Bloomberg.

Покупките на нови еднофамилни жилища намаляха с 18,2% - най-големият спад от юли 2013 г. насам, до годишен темп от 775 хил. единици спрямо ревизираните към повишение 948 хил. единици предходния месец, сочат данни на правителството. Средната прогноза беше за темп от 870 хил. единици. Продажбите са намалели във всички области на САЩ.

През февруари студеното време е попречило на търсенето на жилища, тъй като температурите паднаха под нулата в някои части на страната, а някои щати имаха проблеми с електрическото захранване, включително Тексас. Търсенето на жилища е ограничено и от недостатъчните наличности на имоти, които предлагат на заинтересованите купувачи по-малък избор, а в същото време цените остават високи. САЩ САЩ

Данните показват, че продадените имоти, чието строителство все още не е започнало, са намалели до 211 хил., най-ниското ниво от октомври 2018 г. Зимните бури вероятно са забавили строителството.

Но темпът на продажби на нови жилища остава с 8,2% по-висок на сезонно коригирана база спрямо същия месец на миналата година, което показва силата на жилищния пазар през пандемията.

„Комбинацията от растящи лихви, опасенията от COVID и по-строгите стандарти за кредитиране потискат търсенето“, коментира Иън Шепердсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics. „Продължаваме да се надяваме на съживяване през лятото, но сега пазарът изпитва затруднения“, допълва той.

През идните месеци по-високите лихви по кредитите може да подложат на още по-голям натиск достъпността и да попречат на някои купувачи да навлязат на пазара. Лихвите по ипотечните кредити бавно нарастват от средата на февруари на фона на подобряването на перспективите пред американската икономика. Средната продажна цена е нараснала с 5,3% на годишна база до 349 400 долара.

Ако се приеме, че лихвите по 30-годишните ипотечни кредити останат под 4%, пострадалата достъпност няма да спре инерцията тази година, сочи анализ на Bloomberg Economics.

При настоящия темп на продажбите ще са необходими 4,8 месеца за изчерпване на наличностите от нови жилища спрямо 3,8 месеца през януари.

Отделен доклад от понеделник показа, че продажбите на стари жилища са спаднали повече от очакваното, отразявайки рекордното свиване на годишна база на броя на наличните имоти, което тласка цените нагоре и възпрепятства купувачите.

На регионално ниво продажбите в Средния запад са намалели с 37,5%, което е най-големият спад от 27 години. Продажбите в южните щати са надолу с 14,7%, което е най-голямото понижение от близо шест години насам, а в западните щати те са намалели с 16,4%.

Покупките на нови жилища съставляват около 10% от пазара и се отчитат, когато бъдат подписани договори. Те са смятани за по-навременен барометър от покупките на стари жилища, които се отчитат след финализирането на сделките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още