IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наематели в САЩ вдигат наемна стачка на 1 май

Повечето обитатели на жилищен комплекс в Ню Йорк ще спрат да плащат, съобщават организаторите на протеста

13:19 | 28.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Johannes Berg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Исвелия Силва планирала да тренира през пролетта за маратона в Ню Йорк. Вместо това тя звъни на съседи в жилищния си комплекс и ги призовава да не плащат наем следващия месец, пише Wall Street Journal.

Тя и други организатори на наемателите твърдят, че повечето обитатели на група от 17 сгради в квартал „Куинс“ в Ню Йорк са обещали да се включат в наемна стачка от 1 май. Пететажните сгради с предимно достъпни жилища в квартала са част от по-големия комплекс Cosmopolitan Houses.

„Животът тук се промени напълно“, казва 66-годишната Силва, която затворила малкото си предприятие за внос на кожени изделия заради коронавируса. Повечето й съседи са загубили работата си и остават без пари. Някои са се заразили и с вируса. „Не си създаваме такива неприятности, защото искаме. Не плащаме наем от необходимост“, отбелязва Силва.

Въпреки че повечето наемни стачки са резултат от спорове между наематели и собственици на сгради, организаторите на тази искат да подтикнат конгресмените да предложат по-голяма помощ за плащането на наемите по време на кризата.

Частта от „Куинс“, в която живее Силва, е пострадала тежко от коронавируса. Най-близката болница, Elmhurst Hospital Center, е сред най-обременените в града и беше определена като „епицентъра на епицентъра“ на пандемията от член на местния градски съвет.

Много от местните жители не могат да си позволят да платят наем идния месец, казват организаторите. Други могат да платят, но казват, че няма да го направят, за да помогнат за привличането на по-голямо внимание към каузата.

Стачката в „Куинс“ е част от усилията на национално равнище наемателите да спрат да плащат наем на 1 май на фона на повсеместната безработица и икономическите затруднения. Групи в Калифорния, Чикаго, Филаделфия също организират стачки, които трябва да започнат на този ден.

„Наемните стачки обикновено се използват за две неща – да принудят собствениците да намалят наема или да подобрят условията“, коментира Питър Дрейер, преподавател по държавна политика в Occidental College. „Тези стачки не целят нито едно от двете неща... Това наистина е протест срещу властта“, допълва той.

Редица групи на наемателите в Ню Йорк, които през последно време постигнаха успех в настояванията си за свързани с наемите реформи, включително Upstate/Downstate Housing Alliance и New York Communities for Change, призоваха по-рано този месец за стачка в целия щат, в която да се включат един милион наематели. Сред донорите през последните дни на редица групи, подкрепящи стачките, са филантропски организации като Ford Foundation и Oak Foundation, както и профсъюзи, показват публични документи.

Около една трета от американските домакинства живеят под наем, а близо половината от тях заделяха над 30% от доходите си за наем и режийни разходи преди коронавирусната пандемия, сочат данни на Harvard Joint Center for Housing Studies. Федералните власти предложиха бързо варианти за спиране на плащанията за много собственици на жилища миналия месец, но помощта за повечето наематели варира значително според града и щата.

Собствениците твърдят, че плащането на наема е от съществено значение за тях, за да покриват вноските си по ипотечните кредити, данъците и разходите си по поддръжка на сградата.

Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още