IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият оператор на молове в САЩ се съвзема от срива заради пандемията

Simon Property надмина очакванията за печалбата си през първото тримесечие благодарение на завръщането на американците в търговските центрове

15:26 | 11.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: David Williams/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Williams/Bloomberg

Най-големият оператор на молове в САЩ Simon Property Group обяви по-добри от очакванията резултати, възползвайки се от завръщането на разтревожените от пандемията купувачи обратно във физическите магазини, предава Ройтерс.

Разпространението на ваксините срещу COVID-19, смекчаването на ограниченията и новият кръг от държавни стимули са повишили трафика в моловете, помагайки на Simon да отскочи от забавянето заради коронавируса през 2020 г., когато много от наемателите му напуснаха бизнеса или намалиха наемните си плащания.

„Увеличаването на трафика в обектите ни на открито и в центровете ни в предградията е много насърчаващо… с по-високи обеми на приходите от продажби през март спрямо нивата през 2019 г.“, коментира главният изпълнителен директор Дейвид Саймън в комюнике.

Компанията повиши прогнозата си за цялата година за оперативната си печалба до 9,70-9,80 долара от акция спрямо предвижданите преди това 9,50-9,75 долара. Тя обаче понижи прогнозата си за печалбата за цялата година от акция до между 4,47 долара и 4,57 долара спрямо прогнозираните преди това 4,60 до 4,85 долара за акция.

Саймън заяви, че компанията не очаква да се върне към нивата на заетост от 2019 г. през следващата или през 2023 г., тъй като смята да заеме твърда позицията в преговорите за наеми с наемателите.

„Все още имаме известни трудни отношения и преговори, с които се справяме…, ако те не плащат справедливата според нас сума, по-добре просто да останем с празни площи“, допълни той.

Приходите от наеми на Simon Property през първото тримесечие на 31 март са намалели с 9,3% до 1,15 млрд. долара, но са надминали очакванията на Refinitiv IBES за 1,13 млрд. долара. Нетната печалба от 1,36 долара на акция също е надхвърлила очакванията на анализаторите за 96 цента на акция.

Заетостта в моловете и аутлетите на Simon Property в САЩ е била 91% към 31 март.

Simon беше въвлечена и в съдебна битка месеци наред заради споразумението й за придобиване на конкурентната компания собственик на молове Taubman Centers точно преди началото на пандемията. Simon постигна сделка през ноември за придобиването на Taubman на по-ниска цена, отбелязва Bloomberg.

През последните месеци бизнесът с търговия на дребно отвъд Океана се възстановява на фона на ускоряването на ваксинацията и разширяването на плановете на градовете за повторно отваряне. Портфейлът от имоти на Taubman също показва признаци на растеж, съобщи Simon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още