Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Обслужваните апартаменти в Европа се представят по-добре от хотелите

В Лондон приходите от налична стая от обслужвани апартаменти са нараснали средно с 3,9% между 2014 и 2019 г.

Обслужваните апартаменти в Европа се представят по-добре от хотелите

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Обслужваните апартаменти в Европа не са били имунизирани от кризата с CIVID-19, но се представят относително по-добре в сравнение с други хотелски сектори, показва проучване на консултантската компания Savills.

Ако се съди по миналото, по-доброто представяне може да стане още по-силно изразено след началото на възстановяването.

Анализът на консултантската компания сочи, че обслужваните апартаменти са започнали да се представят по-добре от хотелите още преди COVID-19. В Лондон например приходите от налична стая от обслужвани апартаменти са нараснали средно с 3,9% на годишна основа между 2014 г. и края на 2019 г., което е ръст със средно 5,2% на годишна основа през последните три години. Ръстът на приходите от налична стая на хотелите в Лондон изостава със среден годишен скок от 2% през последните пет години и 3,3% през последните три години.

Обслужваните апартаменти са съставлявали 7,9% от общите легла за нощувки в десетте водещи града за туризъм в Европа преди коронавирусната криза, което е сходно с проникването на Airbnb, сочат данните на Savills. В конкретните градове някои пазари имат по-високо представителство на обслужвани апартаменти в сравнение с хотелите, сред които Париж, Мюнхен и Франкфурт, където над 13% от хотелското предлагане е съставлявано от обслужвани апартаменти. За сметка на това Амстердам и Мадрид продължават да имат относително ограничени наличности.

Още по темата
„Обслужваните апартаменти все още са относително слабо представени на ключови пазари в Европа, което показва, че не само има още възможности за развитие, но и потенциал за средносрочни структурни промени в перспективите за цените. Въпреки липсата на наличности, която предотвратява големи инвестиционни обеми, обслужваните апартаменти остават привлекателни с траен интерес от инвеститорите и брой сделки, които се очаква да бъдат финализирани през 2020 г.“, коментира Ричард Даус, директор на хотелите в Близкия изток, Европа и Африка в Savills.

“Относителната устойчивост на обслужваните апартаменти през този период насочва вниманието към сектора, което може да доведе до по-голям интерес от нови купувачи и да подкрепи цените в средносрочен и дългосрочен план“, допълва той.

Според Мери Хики, директор на изследванията на бизнес имотите в Savills, макар коронавирусът да се е отразил негативно на нивата на заетост във всички части на пазара с места за настаняване, обслужваните апартаменти са показали лека устойчивост от гледна точка на представянето си.

„Техните гости, които обичайно остават по-дълго време, и конфигурацията на имотите като самостоятелни единици не позволяват на обслужваните апартаменти да бъдат въвлечени в блокадата и това ще остане така с постепенното вдигане на ограниченията с промяна в тенденциите при резервациите. Това означава, че обслужваните апартаменти може да поведат възстановяването, както видяхме при предишни рецесии“, отбелязва Хики.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
От Airbnb още връщат цялата сума на предплатените ваканции на чужденците които са резервирали почивка в България!!! Ако някой може да ми каже , къде другаде връщат 100% преведени суми ще му/и бъда благодарен?

Още от По света
Шест месеца след пандемията офисите в САЩ остават наполовина празни