IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви са златна кокошка за датските ипотечни банки

През миналия месец една от големите банки в страната обяви, че ще финансира 10-годишни ипотечни кредити с отрицателна лихва

15:00 | 08.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Дания, където банките трябва да се справят с отрицателни лихви по-дълго от която и да е друга страна, един сегмент от бизнеса им носи много повече пари.

Ниските лихви карат рекорден брой кредитополучатели да търсят по-евтини ипотечни кредити, генериращи големи такси за индустрията, която преминава през труден период.

Danske Bank, която управлява второто по големина подразделение за ипотечни кредити в страната, смята, че заемателите може да рефинансират ипотечни кредити с фиксирана лихва на стойност над 70 млрд. долара тази година, за да се възползват от по-ниските лихви. Това се равнява на над една пета от брутния вътрешен продукт на Дания. Гуверньорът на централната банка Ларс Роде казва, че крайната лихвена среда в исторически план води до голяма вълна от домакинства, получаващи нови ипотечни кредити.

Кристиан Хейниг, главен икономист на подразделението за ипотечни кредити на Danske, Realkredit Danmark, казва, че кредитополучателите бързат да работят с банките си.

В момент, когато кредиторите полагат правните основи на емитирането на 30-годишни ипотечни облигации с отрицателни лихви, още заематели вероятно ще се присъединят към партито.

Как работи?

На необичайния ипотечен пазар в Дания кредиторите действат като брокери, издавайки облигации от името на собствениците на жилище и прехвърляйки плащанията на инвеститори. Като компенсация те събират предварителни плащания и административни такси. Дания привлече вниманието на медиите миналия месец, когато една от най-големите й банки, Jyske Bank, съобщи, че ще финансира 10-годишни ипотечни кредити с облигация с отрицателна лихва. В действителност банката няма да плаща на заемателите, а купувачите на облигации ще получат по-малко, отколкото са инвестирали.

Дейвид Хелеман, главен финансов директор на Nykredit Realkredit, най-голямата ипотечна банка в Дания, казва, че компанията е относително защитена от последиците от отрицателните лихви благодарение на размера на  ипотечното си подразделение, подкрепено с облигации. Тя повиши прогнозата си за резултатите си за цялата година през юли, като отчасти се позова на рефинансирането на ипотечни кредити.

„С нашия бизнес модел, в който 95% от кредитирането ни е под формата на ипотечни кредити, можем да кажем, че донякъде сме имунизирани от отрицателните лихви заради факта, че те се прехвърлят на инвеститори, а ние получаваме административния марж“, казва Хелеман в интервю за Bloomberg.

Якоб Скинхой, ръководител на отдел „Фиксирани приходи и скандинавски изследвания“ в Nykredit, казва, че няма признаци инвеститорите да са обезпокоени от отрицателните лихви. „Всички останали лихви са под нулата. Дори днес инвеститорите получават прилична печалба от закупуването на датски облигации – японски, германски, американски инвеститори“, допълва той.

По-тлъсти такси

Банките в Дания увеличават стабилно таксите, които налагат на домакинства и компании за финансирането и администрирането на ипотечни кредити. Сега те са с около 50% по-високи като съотношение към общия кредит, отколкото са били преди десет години, показа доклад на правителството от февруари.

Роде казва, че по-големите приходи от такси са една от причините да не се тревожи за способността на банките да се справят с отрицателните лихви. Между 2012 г., когато лихвата по депозитите намаля за първи път под нулата, и миналата година банките в страната са натрупали печалба на обща стойност 32 млрд. долара. Общите им разходи заради отрицателните лихви през този период са били под 590 млн. долара, допълва той.

Гуверньорът на Датската централна банка обаче предупреждава, че банките не трябва да очакват повторение на възвръщаемостта, на която се радваха през 2016 и 2017 г., когато печалбата им достигна исторически връх.

Вредните последици от отрицателните лихви обаче не бива да бъдат подценявани. Лишени от ипотечните си операции, бизнес моделите на банките са подложени на натиск. След 7-годишна болка, сега някои от тях прехвърлят разходите на най-богатите си вложители. Нетният лихвен доход в индустрията намалява рязко.

Асоциацията на банкерите Finans Danmark поиска от централната банка да предприеме мерки в подкрепа на индустрията. Но Роде отхвърли исканията тази седмица, като се позова на цялостните стабилни печалби в индустрията главно благодарение на таксите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още