IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на висок клас имоти в Прага ескалира

Ако Андрей Бабиш сформира правителство, подобряването на достъпността и увеличаването на предлагането на жилища ще е едно от предизвикателствата пред него

14:45 | 27.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Андрей Бабиш, досущ като Доналд Тръмп, обичаше да се хвали по време на предизборната си кампания в Чехия, че ще управлява държавата като бизнес, представяйки политиката като пълна с мързеливи, некомпетентни и корумпирани хора, пише FT.

Мнението на Бабиш се основава на презумпцията, че богатите спъват икономическия растеж, колкото и на чешкия избирател да му се струва безумно това твърдение, защото идва от един от най-богатите хора в страната.

За да защити позицията си, Бабиш дава като пример пазара на недвижими имоти в Прага. От една страна цените на най-добрите имоти в центъра на града са се повишили до невиждани нива дори спрямо международните стандарти. Кирил Деяновски от местната агенция Svoboda & Williams (партньор на Christie’s International) казва, че повечето от най-добрите домове се продават за около 13 хил. долара за кв.м., като много малък брой от тях са съсредоточени в сърцето на стария град. Те се продават и за много повече.

Деяновски например е продал наскоро апартамент в стария град с изглед към замъка за 3,84 млн. долара при 85 кв.м площ. За около 4 млн. долара е продаден тристаен апартамент в същия район.

Тези цени са по-високи дори спрямо цените на добрите жилища в Берлин и Барселона, посочва изданието, като се позовава на данни на консултантската компания Knight Frank.

Ръстът на цените обаче изтласква по-младите купувачи на имоти и цели семейства от определени райони на града и дори от цели градове. Средните цени на старите жилика в Прага отчитат ръст от 18% през второто тримесечие на 2017 г. спрямо предходната година. За последните три години увеличението достига 34%, показват правителствени данни.

През юни централната банка на страната въведе ограничения за ипотечното кредитиране заради опасността от „спирала“ на цените на готовите жилища и земята за строителство.

В основата на проблема е недостигът на предлагане. Стриктното планиране и екологичните правила забавят строителството на много необходими жилища.

Според Deloitte например през май и юни в Прага в процес на строителство са били само 134 жилища. През 2015 и 2016 г. запасите от свободни апартаменти в Прага намаляват с повече от 40%, посочва фирмата.

Пазарът на имоти от най-висок клас е доминиран от свръхбогатите местни купувачи, което според Бабиш е демонстрация на това колко слабо функционира Чехия за мнозинството.

Деяновски посочва, че повечето от заможните експатати напуснаха Прага в началото на финансовата криза, тъй като големите международни фирми се оттеглиха от страната. Така много местни жители заеха мениджърски позиции в много компании.

Много от чехите – подобно на Бабиш, пък успяха да направят състояние от икономическата експанзия на страната.

Сега производственият сектор и ИТ създават ново поколение от супербогаташи. Броят на чехите със състояние над 10 млн. долара без основното им жилище се увеличава с една трета за десетте години до 2016 г. до 770 души.

Да направи нещо за насърчаване на предлагането и подобряване на достъпността на жилищата в Прага ще е едно от предизвикателствата, които стоят пред Андрей Бабиш, ако опитът му да състави правителство на малцинството успеят, посочва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още