IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Китай отбелязват най-големия си спад от юли

Блокадите заради COVID-19 задълбочават проблемите на имотния пазар в страната

11:33 | 18.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Забавянето на жилищния пазар в Китай се е задълбочило през март, като продажбите на новите жилища са бележат най-голямо понижение от началото на спада през юли миналата година, когато започна новата вълна от COVID-19, предава Bloomberg.

Продажбите от гледна точка на стойността са намалели с 29% на годишна база през март, сочат изчисления на Bloomberg на база данните на Националното статистическо бюро на Китай, публикувани в понеделник. Инвестициите в строителство на недвижими имоти са се върнали към спад с 2,4% след увеличение в първите два месеца.

Спадът е нов удар за изпадналия в затруднение имотен сектор, пострадал от ликвидна криза сред строителните компании, която наруши строителството, разби доверието на купувачите на жилища и доведе до вълна от спиране на плащанията по дългове. Миналия месец китайското правителство обеща да предотврати „хаотичен срив“ на имотния сектор, който съставлява около една четвърт от брутния вътрешен продукт.

Публикувани в понеделник данни на правителството показаха, че икономическият растеж се е ускорил през първото тримесечие въпреки забавянето на жилищния пазар и слабото потребление.

Данните за продажбите на жилища през март не отразяват в пълна степен блокадите за ограничаване разпространението на коронавируса в Шанхай и някои части на южната област Гуанджоу, които отблъснаха потенциални купувачи. Миналата седмица някои други места, включително Суджоу и части от Джънджоу, също наложиха по-строг контрол, за да се преборят със заразените.

Ограничаване на разходите

„Намалелите продажби на жилища принуждават предприемачите да ограничават разходите от процеса на закупуване на терен до строителството“, коментира Пан Хао, имотен анализатор в Beike Research Institute. „Данните за март показват, че цели дейности в сектора са се забавили“, допълва той.

Вълната от COVID започна да нанася удар на жилищния пазар през втората половина на месеца, като наруши възстановяването след въвеждането на още мерки за подкрепа, коментираха анализатори от института в доклад от миналата седмица. Оттогава около 20 града усещат значително въздействие върху продажбите на нови жилища, допълват те.

Спадът на имотните сделки може да се забави след стъпки на местните власти да разхлабят ограниченията върху покупките, коментира говорителят на статистическото бюро Фу Линхуей на брифинг в понеделник.

Над 60 общини разхлабиха регулациите върху покупките на жилища през първото тримесечие, включително главните градове на провинции, които се отказаха от ограниченията върху собственост и предпродажби.

Други не са така оптимистични, че подобни усилия ще стимулират търсенето.

„Слабото доверие на купувачите на жилища остава ключово препятствие. Разпространението на COVID се добавя към допълнителните заплахи в краткосрочен план“, коментира анализаторът от Bloomberg Intelligence Кристи Хънг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Ние на нашата статистика не вярваме, ама тия са магьосници направо.Продажбите на жилища намалели, потребителското търсене намаляло, производството на стомана намаляло, квото се сетиш в междинните данни намалява и накрая излизат и хоп-БВП нарастнал с 4.8%.Бравос бе чоджум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още