IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на новите жилища в Китай достигна двегодишен връх

Ускоряването на цените се дължи най-вече на малките градове в страната

13:49 | 15.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на новите жилища в Китай са се ускорили с най-бързия си темп от близо две години през юли благодарение на по-малките градове. Ръстът показва предизвикателствата, пред които са изправени ръководителите на страната в стимулирането на забавящата се икономика, без да създадат имотен балон, предава Ройтерс.

Средната цена на новите жилища в 70 големи града в Китай е нараснала с 1,1% през юли спрямо юни, сочат изчисленията на Ройтерс на база официални допитвания. Това е най-бързият темп от октомври 2016 г. За сравнение, през юни цените на новите жилища отбелязаха ръст от 1%.

Като се изключат последните периоди на бум през 2016 г. и началото на 2013 г. месечно покачване на цените от над 1% е рядкост в Китай, сочат официални данни.

Ръстът през юли е 39-ят пореден месец на повишаване на цените, показват изчисленията на Ройтерс въпреки въведените ограничения с цел овладяване на бума на имотния пазар в последните повече от две години.

35-те малки града, включени в допитването, водят ралито на цените през месеца, докато нарастването на цените в четирите най-големи града в Китай – Пекин, Шанхай, Шънджън и Гуанджоу, както и в 31 средно големи града, не е толкова силно.

Изненадващата устойчивост на пазара отчасти отразява и големия брой купувачи, които избягват съществуващите ограничения за покупка на имот. Китай съобщи в края на юни, че ще поднови мерките срещу нередностите на имотния пазар в 30 големи града тази година, като принуди местните власти в редица градове да забранят на корпорациите да купуват жилищни имоти.

„Моментът не е добър за смекчаване на съществуващите ограничения и властите трябва да продължат да затягат контрола върху имотния пазар“, казва Джан Ипин, анализатор в China Merchants Securities, след публикуването на данните.

Мнозинството от 70-те града, включени в допитването на Националната статистическа служба, продължават да отчитат месечно покачване на цените на новите жилища. 65 града обявяват по-високи цени през юли спрямо 63 през юни.
Ян Йеуей, анализатор в  Southwest Securities, казва, че намаляващите наличности от жилища в съчетание с все още силното търсене са задълбочили недостига в предлагането на жилища.

Спрямо година по-рано цените на новите жилища са нараснали с 5,8%, което е най-бързият темп от септември 2017 г. и е повече от годишния ръст от 5% през юни.

Според анализатори разпространението и в другите градове на усилията на Пекин да засили кредитирането за по-малките компании в икономиката може да са подкрепили търсенето и да са ускорили продажбите в сектора на недвижимите имоти.

Въпреки решителността на властите в Пекин за запазване на ограниченията на имотния пазар, финансирането за имотните предприемачи изглежда намалява, тъй като властите в страната наливат повече кредити в икономиката, за да смекчат последиците от търговската война със САЩ.

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай достигна най-бързия си темп от близо две години през юли, показаха оповестени във вторник данни, като годишният ръст на продажбите е нараснал над два пъти спрямо предходния месец.

Курортният град Саня на остров Хайнан отбелязва най-голямо увеличение на цените на имотите за месеца от 3,7% на месечна основа, сочат данните на статистиката.

По-малките градове са отбелязали общ силен месечен ръст на цените на новите жилища от 1,5%. Това е над два пъти повече спрямо нарастването на цените от 0,7% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още