Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Търсенето на офис площи от финтех компании в Европа ще остане устойчиво

Варшава е сред водещите десет града на Стария континент във финтех сектора, констатира консултантска компания

Търсенето на офис площи от финтех компании в Европа ще остане устойчиво

Снимка: Pixabay.com

Варшава е в топ десет на европейските градове за финтех сектора. Според анализи на консултантската компания Savills, която е подготвила класацията, коронавирусната пандемия ускорява дигитализирането на банковия сектор, а Полша предоставя благоприятна среда за разрастване на финтех сектора.

В момент, когато Европа излиза от блокадата, а активността на наемателите на Стария континент се завръща в „новото нормално“, търсенето на офис площи от финтех компании вероятно ще остане устойчиво, очаква Savills. Това до голяма степен се дължи на структурните промени, които се случваха по време на блокадата с временно затваряне на повечето бизнес сгради, включително банки, и това принуди компаниите и потребителите бързо да се приспособят към новите обстоятелства, за да оцелеят.

„Пандемията от COVID-19 показва на света колко бързо може да се случи промяната и това налага спешно дигитализиране на традиционното банкиране и на финансовия сектор в ключови европейски страни“, коментира Матю Фицджералд, директор на отдел „Трансгранични наематели“ в Savills.

„Световната финансова криза засили предприемачеството, което съчетано с нарасналото противоречие около големите банки, доведе до навлизането на конкурентни банки и на редица стартъпи. Убеден съм, че секторът отново ще излезе по-силен след коронавирусната криза“, допълва той.

Още по темата
Savills смята, че локацията на работното място за финтех компаниите е особено важно, тъй като компаниите в начален етап на развитие се възползват от близостта до финансови клъстери, клиенти и конкуренти. Те често се установяват в инкубаторно пространство или гъвкави офиси, но бързо се местят в традиционен офис, който съответства на плана им за наемане на разнородни таланти. Изследването на Savills показва, че финтех компаниите обикновено се установяват в офис средно 4,5 месеца след като са получили рисково финансиране.

Индексът на компанията European Fintech Occupier Index подрежда най-привлекателните европейски градове за финтех наематели. Лондон, Берлин, Париж, Барселона и Манчестър заемат първите пет места, тъй като предлагат комбинация от съществуваща инфраструктура за финансови услуги, стабилни демографски основи, силни таланти и иновации, относителна достъпност и привлекателна бизнес среда.

Благодарение на първокласните си финансови услуги, достъп до таланти както от технологичния, така и от финансовия сектор и благоприятната регулаторна среда Лондон е привлякъл повече рискови инвестиции във финтех компании от който и да е друг европейски град. Клъстерите на финансови услуги в града, които са очевиден избор за много финтех компании, предоставят потенциал за растеж за финтех компаниите и имат отличен набор от таланти, като три от университетите му са включени в глобалния топ сто на The Times University Guide.

Конкуренцията обаче е ожесточена и базирани в Лондон финтех компании се стремят към първи стъпки за разрастване в чужбина. „Берлин бързо се превръща в желана градска дестинация за европейските финтех компании“, казва Майк Барнс, служител в отдел „Европейски изследвания“ на Savills. „Бързо растящият брой на студентите и на работещите младежи в града стимулира иновациите. През 2019 г. в Германия са подписани най-много патенти в Европа, а в града се намират едни от най-бързо растящите банки в света. По отношение на наемите на първокласни офис площи Берлин продължава да предлага отстъпка от 50% в сравнение с Лондон“, допълва той.

Варшава заема десето място в класацията преди Мюнхен, Копенхаген, Милано и Прага. „Полша може да бъде възприета като гореща точка в Централна Европа за финтех компаниите. Наред с разходите за труд ключовата силна страна на града са перспективите за растеж на заетите в IT сектора през идните десет години“, казва Ярослав Пилч, ръководител на офис площите в полското подразделение на Savills.

„Освен това Варшава е голям университетски град не само в Полша, а и на европейската карта. Той има близо 220 хил. студенти, от които 10% са чуждестранни граждани. Бизнесът и администрацията са най-популярните специалности, следвани от IT. Финтех компаниите могат да се разрастват в Полша и благодарение на наличието на висококачествени офис площи и конкурентни наемни нива в сравнение със Западна Европа. Пандемията от COVID-19 ускорява дигитализирането на банковия сектор и Полша със сигурност е сред страните, които най-много ще се възползват от това", допълва Пилч.

Savills отбелязва, че заслугите на Париж като значителен глобален банков район му помагат да се превърне и в ключова локация за финтех компаниите. Wynd, Invyo и Tinubu Square, бързо разрастващите се финтех компании във Франция, се възползват от широтата и дълбочината на талантите, както и от нарастващото проникване на онлайн банкирането във Франция.

В Испания в момента се намират 70 от най-бързо растящите компании в Европа, а Барселона, която заема четвърто място в индекса на Savills, е привлякла рисково финансиране за финтех компании на стойност 182 млн. евро от през последните пет години.

Манчестър все по-често е смятан за привлекателна, достъпна алтернатива на Лондон. Savills отбелязва, че много големи банки имат големи технологични операции в града, сред които Barclays, HSBC и Bank of America Merrill Lynch. В Манчестър се намира и най-големият ИКТ сектор във Великобритания извън Лондон.

Savills определя Дъблин и Стокхолм за бъдещи горещи точки за финтех компании. Наборът от технологични таланти в Дъблин и ниските корпоративни данъци привличат голям брой глобални технологични компании през последните години, а градът е достъпен и предлага добро качество на живот. Стокхолм е домът на Klarna, оценявана на над 5,5 млрд. долара, която е една от най-големите финтех компании в Европа. Градът е привлякъл рисково финансиране на стойност над 1,5 млрд. евро в сектора през последните пет години.

„Последиците от пандемията ускоряват дигитализирането на индустрията на финансовите услуги в Европа и очакваме да видим бързи иновации и растеж в този сектор. С разрастването идва и търсенето на офис площи. Много компании в момента преразглеждат използването на офис площите в света след COVID-19, за да получат най-доброто от работното си място, така че локацията на бизнеса никога не е била по-важна за оцеляването“, коментира Матю Фицджералд.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Растящите жилищни цени в Канада създават страх за криза на разходите за живот