Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Варшава - голямата строителна площадка в Източна Европа

Над 400 хил. кв. м офис площи ще излязат на пазара в полската столица през тази година

Варшава - голямата строителна площадка в Източна Европа

Модерни небостъргачи се извисяват до по-стари офис сгради в центъра на Варшава. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Близо 800 хил. кв. м офис площи са на етап строеж във Варшава, от които около 55 на сто ще бъдат готови през 2020 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Полската столица продължава да бъде голяма строителна площадка главно заради силното търсене на офис площи, което достигна рекордни нива през 2019 г.

Общото предлагане на офиси във Варшава в края на декември м. г. е достигнало 5,6 млн. кв. м, като то е нараснало със 162 хил. кв. м, разпределени между 17 офис сгради през 12-месечния период. Най-голямата нова офис сграда на пазара в полската столица е била Wola Retro с площ от 24,500 кв. м.

В края на 2019 г. на етап строеж са били 793 хил. кв. м, от които 437 хил. кв. м трябва да получат разрешение за ползване през 2020 г., включително високи сгради като The Warsaw HUB, Mennica Legacy Tower, Widok Towers и Skyliner. 69% от новите офис площи, които се очаква да излязат на пазара през 2020 г., вече са предварително наети.

Небосводът на Варшава се променя буквално всеки ден. 2020 г. ще отбележи пробив, тъй като много от строителните кранове в центъра на града и квартал „Уола“ днес, ще се превърнат в забележителни небостъргачи. Причината за активното строителство е много силното търсене на офис площи, което е знак за стабилен пазар, коментира Даниел Чарнецки, ръководител на отдел „Офис площи“ в Savills.

Още по темата

Данните на компанията сочат, че усвоените площи във Варшава през 2019 г. са достигнали 878 хил. кв. м, което е най-високото ниво в историята на града и е ръст с 2,2% спрямо 2018 г. През миналата година са сключени няколко големи сделки – 12 от подписаните споразумения за наем на площи са надхвърляли 10 хил. кв. м. Търсенето на модерни офис площи във Варшава е било стимулирано от банковия и финансовия сектор. Най-голямата сделка е била подписана от mBank за 45,600 кв. м  в Mennica Legacy Tower.

Нетната усвояемост в града продължава да изпреварва предлагането на офис площи във Варшава. Това е довело до намаляване на свободните площи с още 40 базисни пункта, като те са достигнали най-ниското си равнище от 2012 г. насам – 7,8%.

Цената на наемите на първокласни офиси в центъра на града и в централния бизнес квартал е останала непроменена от първото тримесечие на 2019 г. и е в диапазона между 22,50 и 25,50 евро на кв. м за високите етажи в кулите.

„Въпреки внушителните площи в строеж нивото на предварително наетите офиси е високо. Вследствие на това големи наематели, търсещи офис в централния бизнес квартал, все още имат ограничен избор. Скоро след като наемателите се нанесат в нови сгради, които в момента са на етап строеж, собствениците на по-стари сгради ще трябва да удвоят усилията си, за да ги върнат успешно на пазара, което определено ще бъде едно от основните предизвикателства през идните месеци“, обобщава Чарнецки. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

5
 
6
 
2
преди 7 месеца
Въпроса при редактиране на последствията от Втората световна ще е:
ще си поискат ли германците земите обратно?!
5
 
4
 
1
преди 7 месеца
Беше то, евросубсидиите лопнаха.
Руснаците няма да им изплатят репарации за Втората световна,
евреите искат колосални компенсации за заграбеното имущество!!
Мандалото лопна!

Още от По света
Испания, Канада и Франция са магнитите за чужденци в търсене на нов дом