IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виена - шампион по социални жилища в Европа

Средният наем в австрийската столица е 9,6 евро на квадратен метър спрямо 26 евро в Париж и Лондон

16:16 | 20.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Виена е известна не само с императорските си дворци, но и със социалните си жилища. Австрийската столица защитава модел на достъпни жилища, който я превърна в изключение в Европа. Каква е рецептата? Силна намеса на държавните власти на наемния пазар, пише Франс прес.

„Фактът, че пазарът ни не е изцяло в частни ръце поражда нарастващ интерес“, казва Карин Рамзер, директор на компанията Wiener Wohnen, която има основна роля в политиката за осигуряване на общински жилища.

По данни на общината около 60% от жителите на Виена обитават апартамент с таван на наема, който е собственост на града или на организации, защитаващи обществения интерес. В резултат на това във Виена, където 80% от жителите обитават жилище под наем, средният наем е 9,6 евро на кв. м спрямо над 26 евро в Париж или Лондон, над 17 евро в Копенхаген или Барселона и13 евро в Прага по данни на Deloitte.

Изкривяване на конкуренцията

В града има 220 хил. общински жилища (25% от жилищния фонд), към които се прибавят 200 хил. жилища, изградени от предприемачи, които се ангажират да предложат умерени наеми в замяна на финансова помощ. Но предоставянето на тези жилища почти до живот е противоречиво. След като се настани, един наемател може на практика да остане в жилището независимо от промяната в доходите му и дори има възможност да прехвърли договора за наем на свои близки.

Това правило, което беше критикувано преди няколко години от Европейската комисия заради изкривяване на конкуренцията в ущърб на частния сектор, дава възможност на разнородни групи хора да живеят в града, твърди общината. Но постигането на равновесие е трудна задача в град, който е нараснал със 100 хил. жители за три години и където жилищната собственост се увеличава.

В частния сектор наемите са нараснали с 42% между 2008 и 2016 г., а спекулациите на пазара на земя в града, който преживява имотен бум, „правят все по-трудно и дори невъзможно да се строят жилища с достъпен наем“, казва Карл Вурм от Австрийската федерация на жилищните асоциации с ограничена печалба.

В опит да се справи с това развитие в края на ноември Виена взе радикално решение – да наложи две трети от жилищата върху най-големите строителни площадки да бъдат субсидирани жилища, чийто наем няма да надхвърля 5 евро на кв. м. Дясната опозиция критикува мярката като типична за „ретрограден социализъм“, която ще намали жилищното строителство, вместо да го стимулира. Градът обещава нова „поземлена революция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още