IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 12 месеца в германски жилища са инвестирани 65 млрд. евро

Германските градове обаче постепенно стават твърде скъпи дори за инвеститорите, става ясно от проучване на PwC

15:49 | 05.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Строеж на фамилни къщи в Ханау, до Франкфурт. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Строеж на фамилни къщи в Ханау, до Франкфурт. Снимка: Архив Ройтерс

Покачващите се от години цени на недвижимите имоти в германските градове сега вече успяват да подплашат и някои големи инвеститори. Това показва резултатът от анализ на консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC), цитиран от Der Spiegel. Благодарение на политическата и икономическа стабилност на Германия местните градове се смятат за безопасни инвестиции, се казва в доклада. „Въпреки това много инвеститори смятат, че Берлин, Франкфурт, Хамбург и Мюнхен са надценени", казва партньорката от PwC Сузане Айкерман-Рипе.

Според проучването за последните 12 месеца в апартаменти и къщи в Германия са инвестирани 65 млрд. евро - с три млрд. евро по-малко в сравнение със същия период на предходната година. По предпочитания в момента Германия е изпреварена на Стария континент от Великобритания. Там от последното тримесечие на 2017 г. до края на третото тримесечие на тази година са инвестирани 68 млрд. евро в недвижими имоти. Германия има твърде малко целеви обекти, които са и твърде скъпи, твърди Айкерман-Рипе. „Ето защо Великобритания успя да мине федералната република въпреки предстоящия Brexit".

В Германия планираното излизане на британците от ЕС през 2019 г. привлича инвеститори предимно във Франкфурт. Във финансовия град, който иска да привлече лондонските банкери, са вложени 8 млрд. евро в недвижимите имоти - с 12,5% повече в сравнение със същия период на миналата година. По този начин Франкфурт задмина столицата Берлин по отношение на обема.

Въпреки скептицизма към цените германските градове остават популярни сред инвеститорите в недвижими имоти. На въпроса за това кои градове имат най-добри перспективи в Европа в челната десетка влизат четири германски града - Берлин (2-ро място), Франкфурт (5), Хамбург (7) и Мюнхен (10).

Повече от 800-те професионалисти в областта на недвижимите имоти, които са били интервюирани, намират цените на жилищата в големите германски градове - както и в други европейски градове, за твърде високи. „В близост до върха", „напреднали" или "надценени" гласят присъдите им.

През последните години инвеститори от САЩ, Великобритания и Китай са сред най-честите купувачи на жилища и къщи в германските градове. При сделките на стойност над 10 млрд.  евро през 2017 г. повече от всяко второ евро идва от чуждестранни инвеститори според Асоциацията на германските банки, които се занимават с финансиране на жилищно и търговско строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още