Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Американската демокрация не трябва да става жертва на коронавируса

Гласуването по пощата трябва да е възможност за всички на предстоящите президентски избори

Американската демокрация не трябва да става жертва на коронавируса

Снимка: Getty

Пандемията от коронавирус вече внесе хаос в здравеопазването и глобалната икономика. Сега има основателна причина да се притесняваме, че тя би моглa да засегне демокрацията, като осуети президентските избори в САЩ през ноември. Продължаващите блокади или нови мерки за оставане вкъщи, предизвикани от втора вълна на вируса по-късно тази година, биха могли да попречат на американците да се явят пред урните. Още по-лош сценарий би бил, ако администрацията на Тръмп се опита да използва вируса като извинение за потискане на избирателната активност. Това би могло да постави под въпрос цялата легитимност на изборния процес в САЩ, както и неговите резултати, пише Financial Times в редакционен коментар.

Демократите настояват цялата страна да има достъп до пощенски бюлетини доста преди ноември. Усилията в тази посока, водени от сенаторите Ейми Клобушар, Крис Куунс и Рон Уайдън, биха разширили ранното лично гласуване и биха изискали всички щати да позволят на гражданите да гласуват лесно по пощата.

Около една четвърт от избирателите вече подават бюлетини по пощата, но много щати изискват официално основание, като например увреждане. Някои щати започват да се отказват от тези изисквания предвид широчината на пандемията, но предстои много работа, за да се гарантира, че всички граждани на САЩ могат да гласуват сигурно по пощата и да се регистрират онлайн, ако е необходимо. Също така ще бъде наложително да се гарантира, че евентуална нова система за гласуване може да бъде въведена доста преди есенните избори. Демократите твърдят, че това би могло да изисква допълнителни разходи от 2-3 милиарда долара за щатите, нещо, което те се опитват да прокарат в следващия пакет стимули, „Грижа 2“, който може да бъде готов за обсъждане в рамките на следващите две седмици.

Междувременно администрацията на Тръмп насажда мнението, че системите за гласуване по пощата са уязвими на измами. Има малко доказателства за това. Но републиканците смятат, че по-широко гласуване по пощата би могло да наклони резултатите в полза на демократите, тъй като би могло да облагодетелства избирателите в градските райони, които са по-силно засегнати от пандемията и карантината. В интервю за Fox News президентът заяви, че ако Конгресът приеме предизборните реформи, за които демократите настояват, "никога повече няма да има избран републиканец в тази страна".

Скорошните първични избори в Уисконсин бяха лакмус за безпокойствата и в двете партии. Въпреки здравните рискове пред личното гласуване и проблемите с навременното изпращане на бюлетини на избирателите по пощата, Върховният съд постанови, че изборите - включващи не само първичните избори на демократите, но и избора на ключов член на местния щатски върховен съд - трябва да продължат. Рекорден брой гласоподаватели излязоха, за да подкрепят Джо Байдън, понастоящем фаворитът за номинацията на демократите, и да изберат демократ за съдия.

Все пак никой не трябва да избира между здравето си и участието в изборния процес. Има редица предложения как да се гарантира, че изборите през ноември ще бъдат честни, свободни и представителни, включително план, представен от двупартийния Център за правосъдие Бренън. Препоръките включват: гарантиране, че местата за гласуване позволяват социално дистанциране, разширяване на опциите за ранно гласуване, онлайн регистрация на избиратели и гаранции, че гласуването по пощата е безплатна възможност за всички.

Да се направи всичко това ще изисква щатските законодатели и губернатори да приемат нови закони и да въведат нови мерки. Това трябва да се случи сега. Финансирането би трябвало да се осигури на федерално ниво. Тръмп, както и Байдън, трябва да обещаят да зачетат резултатите от такава система. Пандемията вече струваше твърде много. Америка не може да си позволи демократичната й система да се превърне в най-голямата жертва на коронавируса.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
6
 
3
Eon
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
То па една демокрация - ум да ти зайде.
0
 
6
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Така е, във фащ демокрация отдавна няма
1
 
6
 
1
преди 3 месеца
Единственото, което се питам когато чета подобен материал, е къде в САЩ има демокрация?
Това, което все още крепи САЩ като държава, не е наличието на демокрация, а точно обратното - спазването на някакви правила и смъртното наказание.

Още от САЩ
S&P 500 отчете спад, след като по-рано доближи историческия си връх от февруари