IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Donald, you are fired*

Ако не се държеше като клоун и беше потъпкал поне малко егото си, Тръмп вероятно щеше да спечели повече симпатии и да бъде преизбран

08:39 | 09.11.20 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Oldie but Goldie! В държава, която хронично отдава почит на младежта, 78-годишен мъж, който е на политическата сцена от почти 50 години, става президент. След продължило с дни маратонско броене Джо Байдън успя да получи необходимите 270 гласа в избирателната колегия, която трябва да го избере официално на длъжност на 14 декември. Джо Байдън наследява Доналд Тръмп, първият главнокомандващ от 30 години насам - след Джордж Х. Уокър Буш и Джими Картър, на когото е отказан втори мандат.

Но стига за Байдън. Тепърва времето ще оцени неговия мандат. Да се върнем малко назад…

…Влиза един президент в Белия дом и не иска да излиза. Това, което звучи като начало на кофти виц, не просто е реалност в САЩ от драматичната изборна нощ.

Едно е да мислим на теория, че Доналд Тръмп не иска да признае изборите. В продължение на месеци той беше давал предупредителни знаци: искаше да отложи изборите, предварително се усъмни в тях и призова своите поддръжници да саботират процеса.

Съвсем друго е да гледаме как президентът на най-голямата индустриализирана нация обявява прибързано победата си, докато броенето все още продължава. Шокиращо е, недостойно за всяка една демокрация. Но от гледна точка на Тръмп това е само логичното продължение на начина, по който той гледа на мандата си.

Ако не се държеше като клоун и беше потъпкал поне малко егото си, Тръмп вероятно щеше да спечели повече симпатии и да  бъде преизбран. 

За малко по-малко от четири години той се утвърди като най-видния противник на системата, вграден в самата тази система. Използваше я, когато обслужваше целите му, торпедираше я, когато му вредеше. Беше наивно дори да започнем да вярваме, че Тръмп ще спре, само защото беше денят на изборите.

Как неговата кампания за излъчване на недоверие му носи полза? Може ли да го задържи в Белия дом? Вероятно не. На теория все още е възможно изборите да се приземят при Върховния съд. Това обаче ще сработи само ако адвокатите на Тръмп могат да докажат конкретни несъответствия.

Това се случи във Флорида преди години в рамките на надпреварата между Джордж Буш и Ал Гор. Усилието би имало шанс за успех само ако резултатът беше особено близък, но не така изглеждат нещата към момента.

Тогава защо Тръмп прави това, което прави? Печели време, което поддържа жив огъня на неговите последователи. Време, което всъщност би било необходимо, за да се вземе например решение за пакета от помощи срещу пандемията. Време, подкрепящо наратива му, че победата му е открадната.

Това е легенда, която ще бъде приета от значителен брой американски граждани. Точно както някои американци все още вярват днес, че Барак Обама не е гражданин на САЩ и че кацането на Луната е фалшиво.

По този начин Тръмп си подсигурява времето звън Белия дом и делегитимира едновременно няколко институции. Първо, той използва съдилищата за своите цели, като завежда дела в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания.

Негово право беше да сложи консервативни представители в редица съдилища по време на мандата си - и една от основните причини, поради които толкова много републиканци го подкрепят. Но ако сега ги използва за своята кампания срещу политическата конкуренция, засега без конкретни подозрения, това би се равнявало на злоупотреба с власт.



Освен това той отрича правото на глас на милиони граждани, като допуска, че има формални грешки, без да може да назове конкретни инциденти. Във всеки случай твърденията му, че писмата, преброени по-късно от изборната нощ, са невалидни, е напълно погрешно.

Щатите могат законно да си отделят няколко седмици, за да направят това. За всички, които маркират САЩ като „пропаднала държава“, трябва да напомним: Тази нация постигна логистичен връх в разгара на историческа пандемия. В рамките на няколко седмици стана възможно да се подадат над 100 млн. пощенски гласа и до голяма степен да се осигури гладък процес. Сякаш само можем да си мечтаем за този ентусиазъм към политическото доброволчество в Европа.

Забележително е също, че никой не му отнема микрофона. Като наблюдават мълчаливо, неговите служители и съветници помагат да се обезцени рамката на демокрацията в една безсмислена обвивка.

За четири години Тръмп промени страната както почти никой преди него. Болезнените фрактури се задълбочиха в политически, социален и културен план. Данъчна реформа за хора от собствения си вид, съдилища, пълни с консерватори, по-малко имиграция вместо по-малко расизъм и насилие, арогантна власт вместо макар и трудни преговори и споразумения. Разрушителният импулс да отмени всичко възможно, което се свързва с неговия предшественик Барак Обама, обърна известен напредък на страната. А егоистичната програма на Тръмп свърши останалото.

Това беше президентство на човек, който рядко усещаше последиците от своите действия. „Можех да застана в средата на 5-то авеню и да застрелям някого и пак нямаше да загубя нито един избирател“, каза той в предизборната кампания през 2016 г. в Айова. В Белия дом той най-накрая застана над фактите и закона. 

Той обвърза републиканската партия със себе си като секта, а Министерството на правосъдието превърна в почти в политически инструмент. Тези, които не участваха, трябваше да си идат; навсякъде, където бе необходима структура, имаше хаос; когато нещата се проваляха, някой друг бе винаги виновен. Най-късно след неуспешното разследване за руската връзка  неуспешния импийчмънт Тръмп вероятно е повярвал, че е непоклатим - стига да запази властта. Ако той ограби доверието от демокрацията, то бе, защото можеше и трябваше. До самия край.

По аналогия с тв формата „Celebrity Apprentice“, в който Доналд Тръмп използваше фразата "You’re fired" ("Уволнен сте”).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
добре бе Зелев нема ядове, нека и дано стане тоз некролога, само да немеме насилствени демократични енжекции под предлог че вилнеят опасни вирОси инак аз немам против ама никак даже .... :)) ама кат глеам тоз доле кво говори, лоша раотата и да коня ше е пред каруцата нал тъй е ?? .... :))Rudy Giuliani Drops Legal BOMBSHELL On Dems and Their Plans for Pennsylvaniahttps://***.youtube.com/watch?v=tIs4y4ryDJ0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
тя империята все се разпада мише , така е от 70 години ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
върховният съд решава нерешени казуси от щатските(федерални) . демек трябва да има неудовлетворително решение от по-нискостоящ съд за да се стигне до върховният ... а в случаят те не приемат исковете на клоунът , щото няма доказателства ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
като се замисли обаче човек малко по на длибоко, по добре да вземе некролога, защото ако нещо се обърка и земе Тромпета ше станат пак много яки тия и ше береме после тройно повече ядове от тех .....RIDING THE DRAGON: The Bidens' Chinese Secrets (Full Documentary)https://***.youtube.com/watch?v=JRmlcEBAiIs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
Не бързай, Путин и Кси не са го поздравили още.------------------------------------------------------------именно, ама тука тва никой не го вижда. Рептилете крещят у един глас "Некролога президент" .... ама слагат тигана без да са фанали рибата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
ше видим Януари и за коню и за каруцата и кой кум кой сват и кво ше кае върховния им съд. Там върховния им съд не кат в наща бананова колония БТВто и Тиквесторо ош по малко Зелевия от Зелената църква, които обявяват и тръбят без да имат акъл за 5 стинки, кво ше стане кат въобше никой ош не знае камо ли Зелевия ***. Там ората мое са бастуни но имат закони и кат опре до тва ги спазват, не е кат племеника на владиката с каскета .... "Този клоун" ше го учат тамошните в историята им като доста видна и важна личност с респект, а такива некролози кат Байдъна цел свет виде как чак от оня свет си гласуват за него кат го викат вече при себе си ..... Всъщност добре е че печели некролога до някъде щот ускорява разпада на Империята, което е супер защото няма повече се съобразяваме с тия кендзeфи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Не бързай, Путин и Кси не са го поздравили още. Може да имат вътрешна информация :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
То теоретично е възможно и няколко от електорите на демократите да гласуват за Тръмп, но това са екстремно малки вероятности. Световните медии обявиха Байдън за победител, повечето световни лидери вече го поздравиха за победата, ти какво повече искаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
След щатските съдилища (не федералните) следва върховния съд (SCOTUS), където са 6 на 3 за републиканците. Разбира се, ако всичко е наред с бюлетините, и аз съм на мнение, ме Байдън ще спечели. По-скоро си мисля дали Камала няма да стане първата, чернокожа, индийко-азиатко незнам си какмво още президент на САЩ. Средната продължителност на живота на мъжете в САЩ е 77 години, а Байдън е на 78 г. Явно американците всеки ден ще стават с въпроса Байдън още ли е президент на САЩ :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
мише , той коня обикновенно си е ПРЕД каруцата ... федералните съдилища в мичиган , и не ми се рови сега още два щата са отхвърлили исковете като несъстоятелни . най-веротно и на другите 3 щата дето клоунът е подал искове ще ги отхвърлят . може би ще преброяват бюлетините в един , щото законно тромбонът има правото да го поиска ... и това е . надяваме се всички , този клоун да отплува в историята като лош сън ... както скандират по улиците ... no more trump ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още