Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow започва седмицата с ръст от над 250 пункта*

По-рано през деня доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа мина прага от 1,5% - най-високото равнище от юни насам

Dow започва седмицата с ръст от над 250 пункта*

Снимка: Getty

Водещите индекси на Wall Street започват борсовата сесия в понеделник разнопосочно, подготвяйки се за последната седмица от месеца, която обещава да бъде също така волатилна, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с над 250 пункта (0,7%) въпреки по-слабото представяне при технологичните акции.

От своя страна широкият измерител S&P 500 остава относително без промяна със спад от едва 0,05%.

По-осезаемо понижение има при технологичния бенчмарк Nasdaq Composite, който изтрива 0,7%.

Разминаването в показателите е факт на фона на покачване при доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа на фона на увеличения икономически оптимизъм и притесненията за инфлацията. В момента доходността е 1,473%, но по-рано премина прага от 1,5%. Това е най-високото ѝ равнище от юни и значително над стойността от 1,3% през август.

Доларовият индекс на свой ред остава без значително изменение на ниво от 93,31 пункта.

По-слабо се представя технологичният сегмент в понеделник. Акциите на Аlphabet поевтиняват с 0,4%, тези на Apple с 1,2%, а на Nvidia с 2,8%.технологичните акции се смятат за особено чувствителни към увеличаващите се лихви, тъй като по-високите разходи за дълг може да направят дългосрочния растеж по-малко атрактивен за инвеститорите.

Върху настроенията ефект оказва и възможното блокиране на работата на държавната администрация в САЩ в края на тази седмица.

По думите на председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси по-късно тази седмица да бъде приет двупартийния законопроект за инфраструктурата, но по-късно стана ясно, че гласуването може да бъде отложено.

Конгресът трябва да приеме нов бюджет до края на септември, в противен случай може да се стигне до ново замразяване на работата на администрацията.

С едни от най-големи ръстове са книжата, свързани с икономическото възстановяване. По последни данни за миналата седмица на ден средно новите случаи в САЩ са около 120 хил., което е под средната 7-дневна стойност от пика на последната вълна през септември. Акциите на Сarnival Corp поскъпват с 5,1%, тези на United Airlines с 2,4%, а на Boeing с 2,8%.

Растящата доходност по американските облигации стимулира представянето на книжата във финансовия сектор. Тези на Goldman Sachs и JPMorgan Chase поскъпват с по около 2%, което ги прави едни от най-добре представящите се в рамките на Dow.

Ръстове има и при енергийните книжа на фона на поскъпващия петрол. Фючърсите върху двата водещи сорта прибавят по около 2% към стойността си до съответно 75,38 долара за барел за американския лек суров петрол и 79,63 долара за сорта Брент.

Акциите на Exxon Mobil поскъпват с 2,6%, а тези на Occidental Petroleum с 6,1%.

Златото на свой ред също поскъпва но далеч по-слабо – с малко над 0,1% до 1753,9 долара за тройунция.

Досега септември се представя типично волатилно, като и трите водещи индекса са на червено за месеца - S&P 500 с 1,5%, Dow с 1,6%, а Nasdaq с 1,4%.

При криптовалутите биткойнът успя да компенсира част от спадовете си миналата седмица. в понеделник цената на токена достига 43 485,98 долара, което е ръст от 0,2% за последните 24 часа.

*Информацията е актуална към 17:25 ч.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
САЩ се нуждаят от по-висока, по-дълготрайна инфлация