Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Goldman Sachs: Wall Street не трябва да се влияе от лошите икономически данни

Банката прогнозира значително подобрение в макроикономическите показатели за следващите две години

Goldman Sachs: Wall Street не трябва да се влияе от лошите икономически данни

Снимка: Bloomberg

Американските акции може да преминат през мрачен един или два сезона на корпоративните отчети и най-дълбокото икономическо свиване в съвременната история без сериозни понижения в цените си, става ясно от анализ на Goldman Sachs Group Inc, цитиран от Bloomberg.

Изводите се основават на исторически анализ, който предполага цена на акциите според макроикономически показатели за период от две години. Докато прогнозите са - както са и сега - икономиката да се възстанови бързо след този труден период, акциите няма нужда да поевтиняват, заключава банката от Wall Street.

„Инвеститорите не очакват добри макроикономически показатели поне през следващите две години, предполагайки, че пазарите могат да продължат да получават лоши новини в близко бъдеще, но може разумно да се очаква, че показателите ще се подобрят в следващите тримесечия“, каза стратегът Зак Пандл.

Още по темата

Пазарните настроения се възстановиха до известна степен в световен мащаб, тъй като правителствата излагат планове за излизане от блокадите, наложени за борба с  Covid-19. Индексът S&P 500  нарасна с 29% от затварянето си на 23 март, въпреки че остава с 15% по-нисък от рекордно високите си стойности отчетени на 19-и февруари.

Но не всички стратези споделят оптимизма за V-образен икономически курс.

„Икономиките ще работят доста под капацитета си в продължителен период, а влиянието на това върху брутния им вътрешен продукт е все още неизвестно“, пише в бележка в понеделник стратегът на UBS Group AG Стюарт Кайзер. „Пазарите преминаха през системен риск и най-лошите резултати от вируса, за да се съсредоточат сега върху дълбочината и продължителността на икономическия шок“, добавя той.

Анализът на Goldman използва очакванията за БВП като ориентир. В началото на април очакванията бяха за 4-процентов спад на брутния вътрешен продукт на САЩ, с увеличение от около 4% за 2021 г. и 3% за 2022 г., пише Пандл. „Това отбелязва необичаен модел за рецесия, когато икономистите обикновено намаляват очакванията за идната година, както и тези за текущата година“, отбелязва той.

„Метриките, които се фокусират само върху растежа през следващата година (напр. кратните въз основа на очакванията за печалби през следващите 12 месеца), ще надвишават текущите оценки предвид значителното възстановяване, очаквано след тази година“, пише Пандл. „По подобни причини по-разочароващите данни в краткосрочен план може да не повлияят на пазарните цени, ако се очаква активността да се върне обратно бързо“, добавя той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Така така.....,а дядо Джонс първо трябва да падне някъде около под 14000 за да има импулс за възстановяване.....,всичко друго е както казва колегата "въздух под налягане".....
1
 
5
 
1
преди 2 месеца
Да бе, помпайте!
До 1000 атмосфери налягане има още мегдан!

Още от САЩ
Dow прибави близо 370 пункта в края на работната седмица