IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и САЩ – оптимисти за търговско споразумение

Според финансовия министър на САЩ Стивън Манучин разговорите с китайските представители вървят наистина добре

21:30 | 11.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази оптимизма си в петък по повод търговските преговори на високо ниво с Китай, които навлязоха във втория си ден на разговори, докато Пекин посочи, че е отворен за „частична“ сделка, която ще избегне планираното увеличение на митата върху китайските вносни стоки през следващата седмица, съобщава Ройтерс.

Преговарящите лица, включително министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин и вицепремиерът на Китай Лю Хъ, възобновиха преговорите във Вашингтон четвъртък, като се очаква днес Хъ да се срещне с Тръмп в Белия дом в 21:45 ч. българско време.

 „Хубави неща се случват на търговската среща с Китай. По-топли чувства, отколкото в близкото минало, по-скоро като в онези дни. Днес ще се срещна с вицепремиера. Всички биха искали да видят да се случи нещо значително! “, написа по-рано днес Тръмп в Twitter. 

В същото време Манучин заяви пред репортерите, че разговорите вървят добре.

Китайски държавен вестник заяви в петък, че „частична“ търговска сделка ще бъде от полза за Китай и САЩ и че Вашингтон трябва да приеме предложението, отразявайки целта на Пекин да се охлади спора, преди да влязат в сила новите повишения на митата.

До този момент и двете страни наложиха митата върху стоки за стотици милиарди долара, а Тръмп заплашва да повиши американските налози от 25 на 30% , наложени върху китайски стоки за 250 млрд. долара.

В четвъртък Лю Хъ заяви, че Китай е готов да постигне споразумение със САЩ по въпроси, които са в интерес и на двете страни, за да се предотврати по-нататъшна ескалация на търговската война.

Тръмп, който каза в четвъртък, че разговорите с китайците не са минали добре, преди това настоя, че няма да бъде удовлетворен от частична сделка.

Положително влияние преговорите оказаха и върху щатските борсови индеки

Акциите на Нюйоркската фондова борса се търгуваха със значителен ръст в цената им в петък, като индексът S&P 500 се повиши с около 1,5%.

Китайският регулатор по ценните книжа разкри по-рано днес твърд график за премахване на ограниченията за чуждестранна собственост в компании от първи януари 2020 г. Увеличаването на външния достъп до сектора е сред основните исканията на САЩ.

Пекин също така заяви, че ще отвори допълнително своя финансов сектор при спазване на свои условия и със собствени темпове.

Китайските представители също предлагат да увеличат годишните покупки на американски селскостопански продукти, съобщи в сряда Financial Times, позовавайки се на неидентифицирани източници.

Министерството на земеделието на САЩ потвърди в четвъртък нетни продажби на 142,17 хил. тона американско свинско месо в Китай през седмицата, приключила на 3 октомври, което е най-голямата седмична продажба за най-големия пазар на свинско месо в света.

Икономистите се надяват двете страни да постигнат споразумение и по отношение на валутите, тъй като Вашингтон подозира Пекин в манипулиране на юана с цел обезценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още