IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окрупняването в сектора за проучване и добив на петрол в САЩ се активизира

Тенденцията ще продължи до края на годината, смятат анализатори

10:14 | 08.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Сделките по придобивания в сектора по проучване и добив на петрол и природен газ в САЩ се увеличават през първото тримесечие на годината, съобщава Ройтерс. Стойността на придобиванията в този сегмент от началото на годината достига 3,4 млрд. долара спрямо 600 млн. долара. Данните са на консултантската компания Enverus.

Сред тях е продажбата на активи на стойност 900 млн. долара от страна на Equinor ASA на Grayson Mill Energy.

От Enverus припомнят, че пандемията от коронавируса сви търсенето на петрол през миналата година. Това се отрази на сделките в сектора, но сега ситуацията се възстановява на фона на растящите цени на петрола.

Все пак сделките в този сегмент на петролния бизнес изостават значително от края на 2020 година - през четвъртото тримесечие на миналата година те са на стойност 27,8 млрд. долара.

Прогнозите са, че ръстът ще продължи до края на годината. Реално още в първите дни на април беше сключена мащабната сделка между Pioneer Natural Resources и DoublePoint Energy на стойност 6,4 млрд. долара.

Историческият минимум в цените на петрола през пролетта на 2020 година свиха съществено сделките между компаниите в сектора на проучвания и добив на петрол и природен газ. Но сега пазарът се възстановява и в сектора започват да търсят начин да покрият загубите си.

Обикновено сделките се сключват между компании, които не са листнати на борсата, сочат още анализите на експертите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още