IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин и Вашингтон топят ледовете с нови търговски разговори

Американският финансов министър и китайският вицепрезидент са провели телефонен разговор въпреки неодобрението на някои представители на Вашингтон

12:12 | 13.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският вицепрезидент Лу Хи и американският финансов министър Стивън Манучин са подновили преговорите си по въпросите на търговията в навечерието на очакваната по-късно този месец среща между президентите на двете държави.

Двамата представители са разговаряли по телефона в петък, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg. По думите им разговорът обаче не дал никакви крайни резултати.

Дискусията бе осъществена, след като преди две седмици китайският президент Си Дзинпин и американският му колега Доналд Тръмп също проведоха телефонен разговор – първият публично оповестен от шест месеца насам. Двамата се очаква да се срещнат в рамките на форума на Г-20 в Аржентина на 30 ноември и 1 декември.

Преговорите между Пекин и Вашингтон отбелязаха незначителен напредък от май насам, когато Тръмп отхвърли споразумение, в рамките на което Китай щеше да увеличи покупките си на енергийни продукти и земеделски стоки в опит да свие търговския си дефицит. В Пекин ходът на Тръмп беше възприет като обида към президента Си и потвърждение, че реалната цел на Вашингтон е ограничаване на китайския икономически възход.

Досега между двете страни има въведени няколко кръга двустранни мита. В същото време налозите върху китайски внос за 200 млрд. долара се очаква да нараснат до 25% от януари, ако не бъде постигнат пробив в преговорите.

В реч от петък търговският съветник на Вашингтон Питър Наваро – основна фигура в крилото на политиците с по-твърда позиция спрямо Китай, предупреди банкерите от Wall Street да не се ангажират с дипломатически ходове към Пекин. В непряка критика, отправена към Манучин и другите защитници на преговорите, той също така посочи, че никой освен Тръмп или търговският представител Робър Лайтайзър не трябва да преговаря с китайските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още