IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай търсят ново място за подписване на търговско споразумение

Американският президент се надяваше сделката да бъде подписана в Чили, но размириците в страната отложиха срещата на АТИС

18:45 | 31.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Китай и САЩ са в процес на избор на ново място за подписване на първата фаза от по-широко търговско споразумение между двете страни, съобщава Wall Street Journal.

Тръмп се надяваше сделката да бъде подписана по време на срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) през ноември в Чили. Но чилийският президент Себастиан Пинера съобщи в сряда, че тя е била отложена заради разрастващите се протести в столицата Сантяго. „Новата локация ще бъде обявена скоро“, написа Тръмп в Twitter. “Президентът Си и президентът Тръмп наистина ще подпишат!“, допълни той.

Широкият измерител S&P 500 се понижи на фона на скептицизма относно шансовете за постигане на търговско примирие, отстъпвайки от историческия си връх.

Преговарящи от името на САЩ и Китай работят за финализирането на първата фаза от сделката, за която беше постигната принципна договореност миналия месец. Очаква се тя да включва закупуването на американски земеделски стоки от Китай и разпоредби, целящи предотвратяване на валутни манипулации и кражба на интелектуална собственост.

Не се очаква сделката да доведе до големи структурни промени на китайската икономика, включително ограничаване на държавните субсидии или предотвратяването на принудителния трансфер на чуждестранни технологии, когато компаниите навлязат на китайския пазар, съобщиха запознати източници. Тези проблеми ще бъдат обсъдени при вероятни бъдещи фази, ако двете страни се съгласят да продължат разговорите.

В туит от четвъртък Тръмп определи първата фаза като „близо 60% от общата сделка“, към която се стреми.

Тръмп проведе телефонен разговор с Пинера в сряда, за да изрази подкрепата си за отлагането на срещата на върха, съобщи Белият дом.

„САЩ са с Чили, който е важен съюзник, тъй като страната работи за мирно възстановяване на реда“, заяви говорителят на Белия дом Джъд Диъри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
крайно време е Китай да се вразуми и да подпише сделката със САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още