Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

S&P 500 нарасна за пети пореден ден

Безпокойството заради търговското напрежение между САЩ и Китай продължава да тегне над американските пазари

S&P 500 нарасна за пети пореден ден

Снимка: Ройтерс

Широкият измерител S&P 500 постигна скромен ръст в последния работен ден от седмицата на фона на поскъпването на книжата на производител на чипове. Ръстовете обаче бяха ограничени от съобщението, че американският президент Доналд Тръмп иска да пристъпи към въвеждане на мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, предава CNBC.

S&P 500 добави едва 0,03% към стойността си и приключи сесията на равнище от 2904,98 пункта, а цената на акциите на Van Eck Vectors Semiconductor ETF (SMH) се повиши с 1%. ETF-ът беше тласнат към ръст от Nvidia, чиито книжа поскъпнаха с близо 2%. Компанията постигна ръст, след като Needham повиши целевата си цена за акциите й, като отбеляза, че „доминацията“ й в областта на машинното научаване дава допълнителен тласък на книжата й. Акциите на Advanced Micro Devices също поскъпнаха с 6,5%.

И финансовите компании допринесоха за лекото повишение на S&P 500, като добавиха 0,7% към стойността си. Цената на акциите на Morgan Stanley нарасна с близо 1%, докато тази на Goldman Sachs и Bank of America добави съответно 0,4% и 0,8%.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши сесията с ръст от 8,68% до равнище от 26154,67 пункта, докато технологичният измерител Nasdaq Composite се понижи с 0,1% и достигна ниво от 8010,04 пункта.

Ръстовете обаче бяха ограничени, след като Bloomberg News съобщи, че Тръмп е казал на съветниците си да пристъпят към налагането на мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. По-късно новината беше съобщена и от Ройтерс.

Веднага след информацията основните щатски индекси записаха понижения, но към края на търговията се стабилизираха.

„При липсата на лоши новини пазарът иска да постигне ръст“, казва Крейг Бърк, главен инвестиционен директор в Personal Capital. „Мисля, че инвеститорите осъзнават, че търговските преговори ще продължат известно време. Все повече наблюдаваме мълчалива реакция при появата на откъслечни новини“, допълва той.

Книжата на Boeing спряха ръста си и завършиха сесията с повишение от едва 1,2%, докато Caterpillar изтри покачването и приключи търговията с понижение от 0,4%. Двете компании са силно повлияни от глобалната търговия заради голямата им международна експозиция.

Информацията на Bloomberg News дойде, след като запознати източници с преговорите съобщиха пред CNBC в сряда, че САЩ са в начален етап да предложат нов кръг от търговски преговори с Китай в близко бъдеще.

Основните щатски индекси все пак завършват седмицата с ръст. S&P 500 и  Nasdaq добавят над 1% тази седмица, а Dow напредва с 0,9%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа надхвърля 3% за първи път от 2 август. Доходността по 30-годишните американски облигации също расте до ниво от 3,133%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, се покачва с 0,45% до ниво от 94,95 пункта. Тя се отлепи от най-ниското си ниво в последния месец и половина на фона на добрите данни за американската икономика и повишаването на доходността по американските държавни ценни книжа, които възвърнаха апетита на инвеститорите към американската валута.

В същото време еврото губи 0,56% от стойността си спрямо долара до ниво от 1,1624 долара за едно евро. Японската йена се повишава със скромните 0,05% спрямо щатската валута до 111,98 йени за долар.

На пазара на суровини цените на петрола се понижават на фона на притесненият от нови американски мита върху китайски вносни стоки след ралито, предизвикано от тревогата от допълнителни санкции срещу Иран.

Цената на петрола сорт Брент спада с пет цента до 78,12 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI постига ръст от 40 цента до 68,99 долара за барел.

След волатилна седмица петролът сорт Брент отбелязва седмичен ръст от 1,7%, а WTI бележи повишение от 1,9%.

Цената на златото скача на фона на поевтиняването на долара. Американските фючърси върху ценния метал прибавят 0,3% към стойността си до 1211,70 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Препоръчвам Алтернатива Файненшъл на всеки, който си търси сигурен посредник с много добра възвръщаемост на инвестициите.

Още от САЩ
Dow Jones прибави над 100 пункта благодарение на силните отчети и IPO-та