IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се понижава до ново дъно за 2022 г. в началото на седмицата*

Водещите щатски индекси започват търговската сесия с понижения на фона на нарастващата доходност по щатските облигации и високата инфлация

17:18 | 09.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси започват седмицата с понижения, докато доходността по щатските облигации достигна нови рекордни равнища, а инвеститорите се затрудняват да си стъпят на краката след големите пазарни колебания миналата седмица, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average намалява с 1,03%, или 338,73 пункта, до 32 560,64 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 1,56%, или 64,53 пункта, до 4058,81 пункта, спадайки до ново дъно за тази година.

Технологичният показател Nasdaq Composite също е на червена територия със спад от 2,07%, или 251,25 пункта, до 11 893,42 пункта.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна най-високото си ниво от края на 2018 г. насам в размер на 3,111%. Тези движения продължават да оказват натиск върху технологичните компании - акциите на Meta Platforms - компанията майка на Facebook, и на Alphabet поевтиняват със съответно 2,17% и 1,91%.

Ценните книжа на Amazon и Apple изтриват съответно по 2,66% и по 2,59% от стойността си.

Комбинацията от висока доходност по държавните ценни книжа и от възможна рецесия на фона на рекордната инфлация удря и други сектори на пазара. Потребителските акции, като Nike и Home Depot, също поевтиняват заедно с тези на някои банки.

"Очакваме пазарите да останат волатилни, като рисковете ще са наклонени в низходяща посока на фона на нарастващия риск от стагфлация", пише в своя бележка Маниш Дешпанде от Barclays.

Миналата седмица бе трудна за щатските индекси, след като Федералният резерв на САЩ одобри най-голямото лихвено повишение от 22 години насам.

По-рано днес гуверньорът на Федералния резерв в Атланта, САЩ Рафаел Бостич заяви, че банката може да повиши лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) на следващите две до три заседания, за да прецени как реагират икономиката и инфлацията, преди да реши дали има необходимост от допълнително затягане на паричната политика.

Увеличението на лихвата в размер на 50 б.п., одобрено миналата седмица, "вече е доста агресивен ход. Не смятам, че имаме нужда от още по-агресивни действия", каза Бостич.

Ръководителят на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари посочи, че е уверен, че инфлацията ще се върне на нормалните си равнища, макар да отнема повече време от очакваното. "Уверен съм, че ще върнем инфлацията на целевото ни равнище от 2%", каза Кашкари.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 2,5%, или 2,81 долара, до 109,58 долара за барел, а цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 2,73%, или 3 долара, до 106,77 долара за барел.

Цената на златото се понижава с 18,6 долара до 1864,2 долара за тройунция.

Бурният сезон на отчетите за първото тримесечие затихва, като предстои в понеделник Palantir, BioNTech и Novavax да публикуват резултатите си.

Инвеститорите продължават да следят и войната в Украйна. Първата дама на САЩ Джил Байдън направи изненадващо посещение на страната в неделя. САЩ и страните членки в Г-7 поеха ангажимент да увеличат краткосрочната финансова подкрепа за Украйна.

* Към 17:01 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още