IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп може да присъства на парада за Деня на победата в Москва

Американският президент ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов на 25 ноември

21:02 | 08.11.19 г. 2
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля да присъства на възпоменателните събития по повод Деня на победата на 9 май в Русия, след като президентът Владимир Путин му е отправил покана, предава Ройтерс.

„Оценявам поканата. Тя е отправена насред политическия сезон, така че ще видя дали мога да присъствам, но бих се радвал да отида, ако мога“, каза Тръмп пред репортери преди да отпътува за събития от предизборната си кампания.

Путин ръководи годишния парад по повод победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война, но Кремъл съобщи, че 75-та годишнина догодина ще бъде отбелязана с голяма пищност.

Тръмп нарече парада „голямо празненство за края на войната“.

Руският заместник външен министър Сергей Рябков заяви в четвъртък, цитиран от агенция РИА Новости, че поканата на Путин към американския му колега да присъства на Деня на победата в Москва е била „приета с интерес“, но все още няма отговор от страна на Белия дом.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също заяви днес, че Москва не е получила официален отговор от Вашингтон на поканата си към американския президент да посети Русия за военния парад догодина, предава РИА Новости.

Въпреки че отношенията между САЩ и Русия се обтегнаха, след като американски разузнавателни агенции установиха, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г., за да помогне на Тръмп, двамата лидери поддържат видимо добри отношения, отбелязва Ройтерс.

Междувременно от пресслужбата на Белия дом съобщиха, че президентът Доналд Тръмп ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов в Белия дом на 25 ноември, за да отбележи силната и трайна връзка, която съществува между двете страни, съобщава БТА.

САЩ и България са съюзници в НАТО и президентът очаква с нетърпение да обсъди пътищата за укрепване на общите интереси на двете страни в сигурността, особено в осигуряването на стабилност в региона на Черно море, улесняването на енергийната диверсификация и противодействието на зловредното влияние, заплашващо суверенитета на България, се казва в съобщението на прессекретаря на президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 4 години
САЩ и Русия приятели ли станаха? Кво стана с евреите, комунистите,Сорос,илюминатите,олигарсите? Жалка работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
".....след като американски разузнавателни агенции установиха, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г., за да помогне на Тръмп..."Моооооля ???? Я пак? Кога точно установиха и доказаха това? Я уточнете, че не помня? Не стана ли така, че дори специално назначеното от демократите и съвсем не безпристрастно прокурорче - не бе принудено да признае, че доказателства за такава намеса НЯМА ???Докога разни мръсни *** ще повтарят яростно едни и същи лъжи, вярвайки по гьобелсовски, че така те ще станат истина? Това ли ви е "свободата на словото" - лъжи и провокации, заплашващи пряко световната сигурност? Май е време да се забрави за свободата на словото за някое време и на такива провокатори-жулналя да им се режат отровните езиченца, а и лапичките до китките !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още