IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Време е да заемем позиция за Китай

Нямаме друг избор... Те ни нараняват, заяви президентът

11:25 | 21.09.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп продължава с атаките си срещу Пекин само дни, след като Вашингтон наложи нови мита върху китайски внос за 200 млрд. долара.

„Време е да заемем позиция спрямо Китай“, посочи държавният глава в интервю за Fox News, сигнализирайки, че търговското напрежение между двете най-големи световни икономики няма да приключи скоро.

„Нямаме друг избор. Мина дълго време. Те ни нараняват“, каза още той, цитиран от Bloomberg.

Освен последните налози, американските власти заплашват да въведат по-високи мита и върху други китайски стоки за 267 млрд. долара, с което засегнат ще бъде почти целият внос на Китай в САЩ.

Държавни представители в Пекин се тревожат, че последните изблици на президента говорят за дълготрайно противопоставяне, което може да осуети китайския икономически възход.

Според източници на Bloomberg администрацията този път не е предоставила механизъм на компаниите за изключването им от последния кръг от мита, както при предишните. Властите са оправдали решението си с довода, че бизнесът разполага с повече от три месеца да отдалечи веригите си на доставки от Китай преди увеличението на митата, които в момента са в размер на 10%, но до края на годината ще станат 25%.

Това решение по всяка вероятност ще добави допълнително напрежение върху американските компании, според които търговският конфликт увеличава несигурността и разходите.

В същото време по-рано тази седмица президентът заплаши Китай с нови мита, ако Пекин засегне американските селскостопански и промишлени работници. Държавният глава също така обвини Китай, че се опитва да повлияе на американските избори, накърнявайки интересите на фермери в САЩ .

В съобщение в социалната мрежа Тръмп написа, че властите в Китай открито са заявявали, че активно се опитват да повлияят и променят изборите в САЩ като нападат местните фермери, животновъди и промишлени работници, тъй като те „са верни“ на президента.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че САЩ налагат санкции срещу китайската армия заради покупката на руски военни изтребители и ракети земя-въздух, съобщава ВВС. Според американските власти подобни покупки противоречат на американските санкции срещу Москва, въведени заради украинската криза и предполагаемата намеса в американските президентски избори през 2016 г.

Наскоро Китай купи 10 руски многоцелеви изтребителя Су-27 и зенитно-ракетни комплекси С-400.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Това пък от къде го измисли, той Никога не е имал такава цел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
На кривата ракета космусът и пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още