IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ удари 10-годишен връх

С Китай търговският дефицит също е нараснал до рекордните 43,1 млрд. долара

17:31 | 06.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ е скочил до 10-годишен връх, след като износът на соеви семена е продължил да спада, а вносът на потребителски стоки е достигнал рекордно равнище. Това предполага, че свързаните с мита мерки на администрацията на президента Доналд Тръмп, целящи да се свие търговският дефицит, вероятно ще се окажат неефективни, коментира Ройтерс.

Министерството на труда заяви в четвъртък, че търговският дефицит е нараснал с 1,7% до 5,55 млрд. долара – най-високото му ниво от октомври 2008 г. Търговският дефицит се разширява вече пети пореден месец. Данните за септември бяха ревизирани до ръст на дефицита до 54,6 млрд. долара вместо предишно отчетените 54,0 млрд. долара.

Политически чувствителният търговски дефицит с Китай е нараснал със 7,1% до рекордните 43,1 млрд. долара през октомври.

САЩ поведоха ожесточена търговска война с Китай именно заради дефицита. Вашингтон наложи мита върху китайски стоки за 250 млрд. долара, за да принуди страната да се съгласи на отстъпки по редица искания, които ще променят търговските условия между двете страни.

Китай отговори с мита върху вноса на стоки от САЩ, включително соя. Американският президент Доналд Тръмп отдавна напада търговския излишък на Китай със САЩ и обвинява Пекин, че не играе честно в търговията.

В събота Тръмп и китайският президент Си Дзинпин договориха временно примирие и се съгласиха да не си налагат нови мита в срок от 90 дни, докато договарят сделка, с която да се сложи край на търговския спор.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че търговският дефицит като цяло е нараснал до 55,0 млрд. долара през октомври. Коригиран спрямо инфлацията, той се е увеличил до 87,9 млрд. долара през десетия месец на годината спрямо 87,2 млрд. долара месец по-рано. Т.нар. реален търговски дефицит е над средния вече трети пореден месец.

Това предполага, че търговията вероятно ще забави ръста на икономиката през четвъртото тримесечие. Това са и поредните по-негативни данни след тези за слабото строителство и бизнес разходите за оборудване, които сигнализират забавяне на икономиката. Търговията намали с 1,91 пр.п. ръста на БВП през периода юли-септември.

През октомври износът на стоки и услуги се е свил с 0,1% до 211,0 млрд. долара. Износът на соя е спаднал с 800 млн. долара, но този на бензин и потребителски стоки е стигнал нов рекорд.

Вносът на стоки и услуги се е повишил с 0,2% до 266,5 млрд. долара, което е рекорден връх. Вносът на потребителски стоки е нараснал с 2,0 млрд. долара до рекордните 57,4 млрд. долара, подкрепен от скок от 1,5 млрд. долара на вноса на фармацевтични препарати.

Вносът на моторни превозни средства също е бил най-високият в историята през октомври, както и вносът на други стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Е, щом вносът на потребителски стоки бие рекорди въпреки митата, поне хазната ще се опаричи. Ще има и за дълговете и за новите ядрени ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още