IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ разследват дали "чистите въглища" наистина замърсяват по-малко

Още преди години имаше данни, че химически обработените въглища не са решение за намаляването на вредните емисии

11:10 | 16.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Конгресът на САЩ е започнал разследване на програма за отпускане на субсидии в размер на милиарди по проект за химическо третиране на въглища с цел намаляване на замърсяването, пише Ройтерс.

Има доказателства, които сочат, че в резултат на обработката при изгарянето на въглищата всъщност се отделят повече замърсители.

Програмата за субсидирането на тази дейност изтича в края на 2021 година. По нея се генерират поне около 1 млрд. долара годишно за бизнеса в страната. В момента законодателите на САЩ обмислят дали да продължат мерките, или не, за т. нар. "чисти въглища".

Данните от разследването ще бъдат от ключово значение за гласуването на схемата.

Разследването е поискано от трима сенатори демократи и се основава на публикация на Ройтерс още в края на 2018 година. Тогава от агенцията изнесоха данни, че централи, които използват "чистите" въглища, реално емитират много повече замърсители, включително живак, сяра и азотен окис, отколкото преди това.

По-късно тази информация беше потвърдена от неправителствената организация "Ресурси за бъдещето".

Искането на тримата сенатори от Демократическата партия за разследване на програмата е внесено малко след това - през 2019 г.

Въпреки тези опасения и през 2020 г. по данни на Агенцията за енергийна информация (EIA) в страната са изгорени 150 млн. тона третирани въглища. Компаниите са получили данъчни облекчения в размер на 7,30 долара за всеки изгорен тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още