IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон остава разединен по въпроса за притежанието на оръжие

Мнозина демократи одобряват призива на Байдън за по-строг контрол върху оръжията, но въпросът с налагането на закон в това отношение остава нерешен

22:22 | 23.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Две масови стрелби в САЩ в рамките на седмица притискат демократите да приемат законодателство за по-строг контрол върху оръжията, но противопоставянето от страна на републиканците в Сената остава най-голямата пречка за всеки пробив в дългогодишния дебат, пише Bloomberg. 

Президентът Джо Байдън изтъкна във вторник, че законодателството, ограничаващо огнестрелните оръжия, е възможно. След атаката срещу Капитолия Конгресът промени своята гледна точка и контролът върху оръжията се превърна в още един проблем, който според някои демократи е твърде важен, за да продължава да бъде блокиран от републиканците.

Сенаторът Ричард Блументал, демократ от Кънектикът, призова за решаване на този въпрос, изтъквайки, че сега демократите могат да се възползват от контрола си върху Сената и Белия дом.

„Бездействието на този Конгрес ни превръща в съучастници“, изтъква Блументал.

Сенаторът Тед Круз, републиканец от Тексас, заяви, че демократите работят за превръщането на невинни собственици на оръжие в „изкупителни жертви“, призовавайки политиците да „преследват убийци“, а не спазващите закона граждани.

Призивите за налагане на подобно законодателство бяха възобновени след стрелба в супермаркет в Колорадо, в която загинаха 10 души, включително и един служител на реда. Инцидентът беше предшестван от друг подобен акт в района на Атланта преди седмица.

Камарата на представителите прие по-рано този месец две мерки, предназначени да подобрят и затегнат проверките за притежание на оръжие.

Байдън заяви, че Сенатът трябва да действа и по двата законопроекта и да работи за забрана на определени оръжия.

И все пак демократите не са единни по отношение на законодателството. Сенаторът Джо Манчин, демократ от Западна Вирджиния, заяви пред репортери, че е „спазващ закона собственик на оръжие“, който вярва, че законодателството на Камарата отива твърде далеч.

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл заяви, че се противопоставя на мерките на Камарата, но е "отворен за дискусия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Поредния опит да се ограничи притежанието на оръжие в САЩ. Това ще доведе единствено до повече тирания в тази страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още