IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира, докато страхът от рецесия натежава*

Натискът върху инвеститорите ще се увеличи през годината, смята анализатор

09:36 | 04.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се стабилизира в понеделник, докато опасенията от забавяне на световната икономика продължават да тегнат над инвеститорите поради страх от свито търсене, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,42%, или 0,47 долара, до 112,10 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,45%, или 0,49 долара, до 108,92 долара за барел.

Търгуваните обеми в понеделник ще са по-малки, като се има предвид честването на Деня на независимостта в САЩ.

От началото на годината досега "черното злато" поскъпва с над 40% - движения, подкрепени от войната в Украйна, която доведе до вълна от санкции върху руските доставки на петрол. Цената на много петролни продукти продължава да е висока и от Vitol Group - най-големият независим търговец на петрол - предупредиха през уикенда, че покачването на цените вече вреди на търсенето.

Миналия месец суровината записа първото си понижение в цената от ноември насам, след като опасенията от рецесия завладяха финансовите пазари.

"Натискът ще нарасне през годината", смята Вивек Дхар, анализатор на пазара на енергийни суровини в Commonwealth Bank of Australia. "Относно енергията определено виждаме разруха на търсенето, която ще се случи до края на годината, и цените ще спаднат в резултат на това", допълни Дхар.

Властите в Китай са изправени пред ново пандемично предизвикателство, след като през уикенда бяха засечени няколкостотин местни случая на новозаразени с коронавирус в източните провинции.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,75 долара за барел, което е с над долар по-високо спрямо нивото отпреди месец.

Натискът върху пазарите е подсилен и от агресивните действия на Федералния резерв на САЩ в опит да контролира рекордната инфлация. Предстои в сряда да бъдат публикувани протоколите от заседанието на банката през юли.

*Към 09:24 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още