IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола гравитират близо до най-високите си нива за 2019 г.*

Паладият проби границата от 1500 долара за тройунция за първи път в историята по-рано днес заради подобряването на търсенето му от страна на автомобилния сектор

09:26 | 20.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се доближават до най-високите си нива за 2019 г. в сряда, подкрепени от свиването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и от санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела, обобщава картината Ройтерс.

Според анализатори обаче растящото производство в САЩ и очакванията за забавяне на икономическия растеж ограничават по-сериозно повишаване на цените.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,12% до 56,16 долара за барел за контракти с доставка през март. Сортът Брент обаче понижава цената си с 0,20% до 66,32 долара за барел за доставка през април, въпреки че остава близо до най-високите си нива за тази година, достигнати в понеделник – 66,83 долара за барел.

Цените на петрола остават подкрепени от свиването на доставките от страна на ОПЕК, като дори се очаква Саудитска Арабия да намали доставките на суров петрол в Азия през март като част от усилията за затягане на пазарите.
ОПЕК, както и някои производители извън картела, като Русия, се договориха в края на миналата година да намалят производството си с 1,2 млн. барела дневно, за да предотвратят сериозно пренасищане на пазара.

„По всичко изглежда, че Саудитска Арабия ще произвежда през първите три тримесечия на 2019 г. по-малко от целта си от 10,31 млн. барела на ден, договорена на срещата на ОПЕК на 7 декември“, смятат от френската банка BNP Paribas.

Заради намалените доставки от BNP очакват цените на петрола да се повишат през третото тримесечие на 2019 г. до средни цени на Брент и WTI съответно 73 и 66 долара за барел.

Друг ключов двигател на цените на петрола продължават да бъдат санкциите срещу износителите на „черно злато“ Иран и Венецуела.

Въпреки санкциите износът на ирански суров петрол е бил по-висок от очакваното през януари - средно около 1,25 милиона барела на ден според данните Refinitiv. Много анализатори очакваха износът на Иран да спадне под 1 милион барела на ден след налагането на санкции от страна на САЩ през миналия ноември.

Междувременно производството на суров петрол в САЩ се е увеличило с над 2 млн. барела на ден през 2018 г. до рекордните 11,9 млн. барела на ден благодарение на процъфтяващото производство на шистов петрол, което се очаква да продължава да расте.

От BNP Paribas смятат, че увеличаването на продукцията на САЩ ще доведе до по-ниски цени на петрола към края на годината, като цената на Brent ще се понижи до средно ниво от 67 долара за барел през четвъртото тримесечие, а WTI – до 61 долара за барел.

На стоковите пазари златото поевтинява слабо с 0,02% до 1344,50 долара за тройунция. Паладият проби границата от 1500 долара за тройунция за първи път в историята по-рано днес заради увелучаването на търсенето му от страна на автомобилния сектор. Металът е прибавил близо 19% към цената си от началото на тази година, което го прави един от най-добре представящите се метали.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,06% до 96,59 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,24% до 110,89 йени. Австралийският долар поевтинява с 0,06% спрямо американския до 0,7161 долара.

*Информацията е актуална към 8:42 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още