Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Енергийната криза отново тласка петролните цени нагоре

Русия се противопоставя на изпращането на повече природен газ в Европа, докато ОПЕК+ не успява да добива достатъчно количество суров петрол

Енергийната криза отново тласка петролните цени нагоре

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Петролът продължава да поскъпва спрямо и без това най-високите нива на сетълмент от 2014 г. насам, докато инвеститорите оценяват енергийната криза, разтърсваща световните пазари.

Фючърсите в Ню Йорк достигнаха цена от 83 долара за барел, след като поскъпнаха с 2,5% през последните три сесии. Русия се противопоставя на изпращането на повече природен газ в Европа, докато ОПЕК+ не успява да добива достатъчно количество суров петрол, за да изпълни целта си за производство, което изостря кризата на доставките на енергийните пазари, предава Bloomberg. Един технически индикатор обаче сигнализира, че суровината е прекомерно високо оценена и може да се очаква корекция в цената ѝ.

Суровият петрол поскъпна през последните осем седмици, тъй като енергийната криза - предизвикана от недостига на природен газ и въглища, съвпадна с възстановяването на търсенето в ключови икономики, излезли от пандемията. Истинските потребители в тази надпревара за доставка на алтернативни горива са петролните рафинерии в Азия, които успяват да повишат маржовете на индустрията в рамките на съживяване, което ще продължи и през следващата година.

„Общата енергийна среда остава конструктивна за цените на петрола“, казва Джефри Халей, старши пазарен анализатор на Oanda Asia Pacific Pte. Това няма да се промени, докато Европа и Китай не осигурят необходимите си зимни доставки на енергия, добави той пред Bloomberg.

Фючърсите върху европейския бенчмарк – петрола сорт Брент, с доставка през декември се повишиха с 0,5% до 84,71 долара на борсата ICE Futures Europe, след като спаднаха с 0,6% в понеделник. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI с доставка през ноември добавиха 0,6% до 82,91 долара за барел на Нюйоркската стокова борса, след като поскъпнаха с 0,2% в понеделник.

Фабричното производство в Съединените щати спадна с най-бърз темп от седем месеца през миналия месец, тъй като глобалният недостиг на чипове забави производството на автомобили. Това пък е поредното доказателство, че ограниченията в предлагането ограничават икономическия растеж. 

В Китай, втората по големина икономика в света, тези дефицити допринесоха за спад в темповете на растеж до едногодишно дъно, докато недостигът на енергия и спорадичните огнища на коронавирус удариха страната. 

Китайската дневна ставка на преработка на суров петрол отново спадна през миналия месец до най-ниското ниво от май миналата година. Но с понижаване на температурите и с приближаването на зимата в северното полукълбо, цените на петрола, въглищата и газа вероятно ще останат повишени, смятат анализатори.

„Ледената зима има потенциал да изпрати цените на енергията още по-нагоре", се казва в цитирана от Ройтерс бележка на анализаторите на Citi Research, които повишиха прогнозата си за петрола Брент за останалата част от 2021 г. до 85 долара за барел от 74 долара за барел.

По-студеното време вече започна да обхваща Китай, като прогнозата за температурата е тя да спадне до почти точка на замръзване в районите на север, показват данни на AccuWeather.com.

Износът на газ на ПАО "Газпром" към основните пазари спадна през първите две седмици на октомври до най-ниското ниво от поне 2014 г., тъй като производството отива предимно за задоволяване на вътрешното търсене. Търговете за капацитета на тръбопроводите през следващия месец не показват, че Русия планира да увеличи доставките за Европа, дори след като президентът Владимир Путин заяви, че е готов на тази стъпка.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Полша очаква рискове на газовия пазар до одобрението на "Северен поток 2"