IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият проблем на големите петролни компании – спасяването на дивидента

Загуба на акционери или по-висок дълг - компаниите в индустрията трябва да преразгледат сериозно своите стратегии предвид ценовия крах на петролните пазари

22:07 | 23.03.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За да разберете кризата, обхванала най-големите петролни компании в света, просто трябва да погледнете доходността от техните дивиденти, пише Bloomberg. 

Американският петролен гигант Exxon Mobil Corp., който в продължение на десетилетия е считан за един от най-силните представители на индекса на сините чипове, плаща на инвеститорите 10%. При англо-холандската Royal Dutch Shell Plc, която не е намалявала плащанията на акционерите след Втората световна война, 12-месечният ѝ дивидент е еквивалентен на 14% от текущата цена на акциите ѝ. BP Plc предлага доходност от 12,4%, а френската Total SA - 11%.

Доходността при подобни нива обикновено подсказва едно: значителен риск акционерите да не получат обещаните пари.

Никой изпълнителен директор на компаниите от Big Oil (събирателно на най-големите петролни дружества в света – бел. ред.) никога не би приел това за истина - поне засега. Дори когато ръководствата се сблъскват както с катастрофалното унищожаване на търсенето на петролните пазари, породено от разпространението на коронавируса, така и с ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, те са решени да продължат да плащат.

"Никой не иска да бъде изпълнителният директор, който намалява дивидента", посочва Ноа Барет, енергиен анализатор в Janus Henderson Group Plc. „Те разбират, че при всяка компания, която съкращава (дивидента), акционерите ѝ ще преминат към нейните конкуренти и ще бъде много, много трудно да бъдат привлечени обратно“, добавя Барет.

петрол петрол

За да си купят време, те насочват своята „брадва“ към капиталовите разходи. Exxon частично обърна курса на своята амбициозна програма за разходи в понеделник, заявявайки, че започва значителни съкращения, след като рейтингът ѝ беше понижен от S&P Global Ratings. Прогнозата на Shell беше ревизирана до отрицателна във вторник от агенцията и рискува понижаване на рейтинга, освен ако не намали ливъриджа и не увеличи финансирането от операции.

Shell, Chevron Corp. и Total могат също да изберат да спестят пари за дивиденти, като намалят програмите си за обратно изкупуване на акции, които обикновено се разглеждат от инвеститорите като по-дискреционни от тримесечните изплащания в брой.

От Chevron заявиха миналата седмица, че преглеждат опциите за намаляване на капиталовите разходи и ограничаване на краткосрочното производство. Главният финансов директор на BP Брайън Гилвари каза, че британският концерн може да ограничи разходите си с до 20% през тази година.

Въпреки че пазарните очаквания за дивидентите на Big Oil са се понижили през последните две седмици, с 37% от дивидентите през 2019 г. за европейските компании през 2021 г., анализаторите на Goldman Sachs, в това число и Мишел Дела Виня, заявиха, че не очакват съкращение на дивидента заради настоящата среда.

Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Не знам, ама дивидентът от Мидичката днес пълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
фиг.1
преди 4 години
Веднъж започнала, кризата се самоподдържа. Хората намаляват потреблението, което вреди на бизнеса, спада на бизнеса намалява заетостта и доходите, от това страда потреблението. А централните банки вече са с изгърмени патрони и трудно ще обърнат цикъла. Според мен ни чака продължителна депресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Грешиш, друже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Петролната война няма да е вечна, защото мършавият талибанин, който я започна - е сам срещу целия свят, включително и срещу баща си: кралят и останалите арапи. Също и кризата в потреблението заради коронавирусът. Китай, Корея - вече излязоха от карантина. Като цяло търсенето на петрол дори РАСТЕ - ако не броим тази криза - и ще расте още доста дълго време.Не очаквам спад в дивидентите ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
KMETA
преди 4 години
Капачките свършиха по други направления. Тия тука ще чакат да мине кризата да получат малко капачки!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още