IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари не намират единна посока в петък*

Анализаторите, обаче все още очакват общо понижение с около 4% на седмична база, заради комбинацията от фактори като нарастващото глобално предлагане и несигурното бъдещо търсене

11:18 | 01.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на двата основни сорта петрол вървят в различни посоки в петък след една динамична седмица. Анализаторите обаче все още очакват общо понижение с около 4% за седмицата, заради комбинацията от фактори като нарастващото глобално предлагане и несигурното бъдещо търсене, предава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 8 цента, или с 0,13%, до 59,54 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американският лек суров петрол WTI достигнаха 54,24 долара за барел, това е повишение от 6 цента или 0,11%.

Притесненията за глобалния икономически растеж и търсенето на петрол продължават да вълнуват пазара, докато лидерите на Съединените щати и Китай се борят за прекратяване на 16-месечния си търговски спор, който оказа негативно влияние и върху двете водещи икономики в света.

„Притесненията за търговския спор между САЩ и Китай се завърнаха,“ каза Стивън Инес, пазарен стратег за азиатско-тихоокеанския регион на AxiTrader.

Тази седмица бяха представени редица доклади от различни държави, показващи влошени икономически данни. Добри новини неочаквано пристигнаха от доклад за китайската производствена активност, изготвен от частния сектор, който контрастира напълно с резултатите от същото проучване, проведено от държавните власти.

От друга страна, данни, публикувани в петък сочат, че активността на японските фабрики е спаднала до най-ниските си нива от повече от три години, през октомври. Това е нов предупредителен знак за третата по големина икономика в света.

Що се отнася до предлагането, американските запаси от суров петрол са нараснали с 5,7 милиона барела през седмицата до 25 октомври, което многократно надхвърли очакванията на анализаторите за увеличение от едва 494 000 барела.

Проучване на Ройтерс показа, че цените на петрола вероятно ще останат под натиск през тази и следващата година. Анкета, проведена сред 51 икономисти и анализатори, прогнозира, че суровия петрол тип Брент ще се търгува средно за 64,16 долара за барел през 2019 г. и 62,38 долара през следващата година.

Междувременно производството на суровината в САЩ е нараснало с близо 600 000 барела на ден през август до рекордните 12,4 милиона барела. Предварителни данни, публикувани в четвъртък, посочват, че това се дължи на 30-процентовото увеличение на продукцията в Мексиканския залив.

Последните данни се появиха, след като проучване на Ройтерс оповести, че продукцията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се е възстановила през октомври от осемгодишно дъно, тъй като бързото възстановяване на производството в Саудитска Арабия от атаките на 14 септември компенсира загубите в Еквадор.

От друга страна, цената на златото бележи спад от 0,09% до ниво от 1513,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:47 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още