IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след ръст на американските суровинни запаси*

Анализаторите изразяват притеснения от свръхпредлагане и слабо търсене

09:32 | 10.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Lauryn Ishak/Bloomberg</p>

Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в сряда, след като данните показаха ръст на суровинните запаси в Съединените щати. Това съживи опасенията от свръхпредлагане и намаляване на търсенето на гориво в най-големия потребител на петрол на фона на причинената от коронавируса криза, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,29%, или 0,53 долара, до ниво от 40,65 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 38,30 долара за барел, което е понижение от 0,63 долара, или 1,62%.

И двата сорта достигнаха най-високите си стойности за последните три месеца в понеделник, но някои анализатори смятат, че пазарът е станал твърде оптимистичен твърде бързо, тъй като пандемията от коронавирус продължава силното си глобално разпространение.

„Въпреки че цените на  петрола се увеличиха значително през миналия месец, възстановяването на пазара от историческия срив остава крехко, тъй като по-високите цени вероятно ще подтикнат производителите да увеличат продукцията си, дори когато пандемията продължава да тежи над търсенето на енергия“, каза Автар Санду, старши стоков мениджър в Phillip Futures.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 8,4 милиона барела през седмицата, завършила на 5- юни, показват данните на Американския петролен институт (АПИ).

Запасите от дестилирани горива, включително дизеловото гориво и нафта, са се увеличили с 4,3 милиона барела.

Въпреки че съкращенията спаднаха в САЩ през април, наемането на работна ръка достигна рекордно ниско ниво, което показва, че ще са необходими много години за възстановяване на пазара на труда в най-голямата икономика в света.

В Япония, третата по големина икономика в света, поръчките за машини са намалели през април с най-бързи темпове за последните две години, сочат данните, публикувани в сряда.

Все пак делът на работещи рафинерии в четвъртия по големина вносител на петрол в света се е повишил над 10-годишните минимуми от миналата седмица до 54,5%, тъй като икономическата активност се повиши, след като японското правителство вдигна извънредно положение в края на май.

Цените на петрола бяха подкрепени през последните седмици, тъй като държавите от ОПЕК+ въведоха рекордни съкращения на производството от 9,7 милиона барела на ден през май и юни, а в събота удължиха срока им до края на юли.

Но Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства заявиха, че няма да продължат с допълнителните си доброволни съкращения от 1,18 милиона барела на ден.

От своя страна, цената на златото бележи ръст от 0,27% до ниво от 1726,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:03 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още