Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът през 2020 г.: В търсене на ценова стабилност

Кои бяха основните задвижващи механизми на петролните пазари през годината и какво може да се очаква по отношение на петролните цени през 2020 г.?

Петролът през 2020 г.: В търсене на ценова стабилност

Снимка: Ройтерс

Продължаваме с обзора на битката между ОПЕК и МАЕ. Вижте тук първата му част!

Повтаряне на упражнението

През март ОПЕК понижи прогнозата си за световното търсене на петрол, произведен от картела, до 30,46 млн. барела на ден за 2019 г. Очакванията на организацията бяха за спад в търсенето със 130 хил. барела на ден спрямо прогнозата от февруари, като предвижданите количества бяха под производствените нива на картела за момента – 30,55 млн. барела дневно.

През май ОПЕК сподели, че производството на петрол в рамките на картела е спаднало до 5-годишно дъно, или с 236 хил. барела на ден, до 29,88 млн. барела дневно. Организацията отбеляза най-слабия темп на добив за първи път от юни 2014 г. По данни на картела търсенето на петрол нараства с по-малко от 1 млн. барела дневно през първото тримесечие на тази година. В същото време ОПЕК очакваше добивът извън пределите на организацията да се увеличи с 2,14 млн. барела на ден през 2019 г., стигайки се отново до излишък на пазарите.

Въпреки че ОПЕК намали оценките си за търсенето на петрол през първото тримесечие, картелът запази прогнозите си за цялата 2019 г., като посочи, че потреблението ще се ускори през останалата част от годината. Очакванията бяха световното търсене да нарасне с 1,14 млн. барела на ден или 1,2% средно за тази година в сравнение с прогноза за 1,21 млн. барела на ден в доклада от миналия месец.

Нов ценови диапазон

В средата на юни от ОПЕК посочиха, че биха били доволни на петролни цени в рамките на 60-70 долара за барел, като подобно мнение се дистанцира от предишното твърдение, че Саудитска Арабия се нуждае от цени над 80 долара за барел, за да избегне бюджетен дефицит през тази година.

В крайна сметка данните показват, че цените се движеха в долния край на предпочитания целеви диапазон, като единствено в отделни дни те успяха да достигнат горната граница.

Според Преслав Райков цените на петрола за цялата 2019 г. са положително подкрепени от сделката на ОПЕК+, като към края на годината те се движат в посока 70 долара за барел за сорт Брент. По думите на анализатора съществуват редица геополитически фактори, които могат да окажат допълнително положително влияние върху цените и да ги придвижат над 70 долара за барел. Всеки прогрес при търговските конфликти между САЩ и Китай, премахването на хаоса около Brexit, както и стабилизацията на развиващите се икономики, могат да подобрят представянето на световната икономика и да генерират търсене на петрол.

Райков смята, че тъй като 2020 г. се явява изборна година в САЩ, това е изключително важен фактор, защото американската икономика и администрацията на Тръмп са чувствителни към високи цени на петрола. Този фактор предполага да не очакваме драстичен скок на цената и тя да остане в диапазона от 65 до 72 долара за барел, посочва още анализаторът.

Излизането на Aramco на фондовите пазари също предполага да се търси стабилност в цената, а знаем, че Саудитска Арабия има основно влияние при политиките на ОПЕК, споделя Райков. При евентуално негативно развитие за световната икономика, което ще доведе и до спад в търсенето на петрол, ОПЕК потвърди, че може да задълбочи ограниченията по производството на петрол, което ще предпази пазара от рязък спад в цените, припомни анализаторът.

Удължаване на свиването на добива

През същия месец ОПЕК се договориха да удължат периода на съкращения на производството „поне до края на годината“. Добивът на картела през юни се сви със 130 хил. барела на ден спрямо май, с което общото понижение на продукцията, откакто групата и нейните съюзници договориха нов кръг от подобни мерки през декември 2018 г., достигна 2,5 млн. барела дневно.

Решението успя да стабилизира петролните цени на ниво от около 65 долара за барел, докато производството в Саудитска Арабия се сви със 100 хил. барела дневно до 9,73 млн. барела.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Рияд ограничава доставките до САЩ в опит да балансира петролните пазари