Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Скъпият газ отново ще направи желани въглищата през 2021 г.

През 2020 година търсенето на въглища отчете най-голяме спад от Втората световна война насам, но тенденцията е напът да се обърне

Скъпият газ отново ще направи желани въглищата през 2021 г.

Снимка: Bloomberg LP

Все повече страни се отказват от въглищата, залагат на зелено, стимулирайки възобновяемите източници и заявяват нулеви въглеродни емисии до средата на това столетие. Но основният заместител на този етап, особено при производството на електроенергия, се оказват не ВЕИ, а природният газ.

2020 година беше тежка за въглищната индустрия - на фона на свитото потребление на енергия много държави заложиха на възобновяемите източници и по данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ) търсенето на въглища намалява с 4%. Това е най-рязкото понижение от Втората световна война насам. Най-видим е този спад в САЩ (-20%) и ЕС (-21%).

Това не е толкова голяма изненада - въглищните централи в Европа затварят една по една след заявените амбиции за намаляване на въглеродните емисии. През 2020 година Австрия и Швеция затвориха своите последни въглищни мощности, същото планира да направи и Португалия през 2021 година.

В много от страните вече са в ход плановете са за поетапно закриване на централите в следващите години.

Още по темата

Всичко това обаче може лесно да се промени, ако цената на природния газ се повиши. Най-яркият пример е Германия. В страната разходите за производството на електроенергия от газ и въглища са конкурентни, заради широкия достъп на страната до суровините. Затова и слабо раздвижване на цената на газа в посока нагоре може да насочи вниманието отново към въглищата.

А прогнозите на МАЕ са за ръст на цената на природния газ през 2021 година след възстановяване на търсенето. Това означава, че Германия ще върне апетитите си за въглища и ще приключи 2021 година с ръст от 4%. Все пак това не е достатъчно да бъдат преодолени загубите от 2020 година.

Заради пандемията от коронавируса търсенето на въглища в Германия се сви с 18 на сто, но през тази година се очаква възстановяване на индустрията, което да повиши и търсенето на суровината.

Скъпият природен газ създава предпостави за обръщане на дългогодишната тенденция за спад на потреблението на въглища в САЩ. От 2013 година страната не е отчитала ръст на търсенето, но през 2021 година се очаква възстановяване на потреблението от енергийните централи и ръст от 10%.

В САЩ 90% от потреблението на въглищата се пада именно на производството на електроенергия. В периода между 2018 - 2020 година търсенето на въглища в страната намалява с около 1/3, показва статистиката на МАЕ.

Освен високите цени на природния газ съживяването на икономическата активност в световен мащаб също връща интереса към въглищата. Двигатели са Индия и Китай. Пекин насърчава производството на цимент, стомана и други енергоемки индустрии като част от плана си за излизане от коронакризата, а засега тези сектори разчитат основно на въглищата като източник на енергия.

В Индия търсенето на въглища ще бъде подхранено и от очакван спад на производството на електроенергия от водните централи.

Като цяло потреблението на въглища в световен мащаб започна да расте още в края на 2020 година и очакванията на анализаторите са са, че през 2021 година ще има увелчение от 4,5%. На пръв поглед студеното време през тази зима в някои части в Азия подхраниха търсенето на въглища, но нека не забравяме, че те все още са в основата на енергийния микс в много държави, а възстановяването на икономиката има нужда от гориво.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролните цени продължават спада си заради делта варианта*